САЩ, Австралия и Великобритания ще платят цената за своите "погрешни действия", след като решиха да не изпращат правителствени делегации на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари. Това заяви в четвъртък китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Съединените щати, Великобритания и Австралия използваха Олимпийските игри за политически манипулации. Те ще трябва да платят цената за погрешните си действия", заяви Уан Уенбин, говорител на ведомството.

Отношенията между Пекин и Вашингтон се влошиха рязко при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, а администрацията на Джо Байдън продължи да оказва натиск върху Китай. Разногласията са по различни въпроси, включително търговията, произхода на коронавируса и претенции на Китай към Южнокитайско море.

Първи САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпиадата, последваха ги Австралия и Великобритания. Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви по-рано, че решението на страната му е взето заради трудностите ѝ да отвори отново дипломатически канали с Китай за обсъждане на правата на човека в крайния западен регион Синдзян и заради действията на Китай да блокира австралийския внос.

Припомняме, че именно в Синдзян живеят големи групи от малцинството уйгури, срещу което има сведения за редица репресии от страна на китайските власти.

МОК уважи решението на САЩ

МОК уважи решението на САЩ

Напрежение около Олимпиадата в Китай