Австралийският премиер Скот Морисън потвърди, че Австралия ще последва примера на САЩ в провеждането на дипломатически бойкот на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин, като отбеляза, че решението "не е изненадващо", предаде ДПА.

Морисън посочи разногласията между Пекин и Канбера като причина за бойкота, включително "безпокойствата на Китай относно нашето законодателство за чуждестранна намеса или правилата за чуждестранни инвестиции", както и критиката му към решението на Австралия да придобие ядрени подводници.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Заради продължаващ геноцид на Китай и престъпления срещу човечеството

Говорейки пред репортери в Сидни, Морисън отбеляза, че Австралия също така е изразила безпокойство относно "злоупотребите с правата на човека в Синцзян и много други въпроси" и е била на разположение, за да ги обсъди с Китай, "но китайското правителство постоянно не приемаше тези възможности да се срещнем по тези въпроси."

Австралийският премиер също така потвърди, че австралийски спортисти ще участват в игрите.

"Не е изненадващо... че австралийски правителствени лица, следователно, няма да отидат в Китай за тези игри. Австралийските спортисти обаче ще го направят. Австралия е голяма спортна нация и аз много разделям проблемите на спорта и тези други политически проблеми. Това са проблеми между две правителства."

Русия нахока САЩ за бойкота на Олимпиадата в Пекин

Русия нахока САЩ за бойкота на Олимпиадата в Пекин

Настоя игрите да бъдат свободни от политика

Китайското посолство в Австралия подчерта в изявление, че дипломатическият бойкот "противоречи на публично изразените ѝ очаквания за подобряване на отношенията между Китай и Австралия", като обвинява Канбера за състоянието на нещата.

"Както всички знаем, вината за настоящото затруднение в отношенията между Китай и Австралия изцяло лежи върху австралийската страна. Китай отново призовава австралийската страна да предприеме практически мерки за създаване на благоприятни условия за подобряване на двустранните отношения", се казва в изявлението.

Посолството също така пожела късмет на австралийските спортисти на игрите, като добави: "Успехът на Австралия на Зимните олимпийски игри в Пекин зависи от представянето на австралийските спортисти, а не от присъствието на австралийски официални лица и политическите позиции на някои австралийски политици."

И в Лондон обмислят бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин

И в Лондон обмислят бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин

Заради системното нарушаване на човешките права

В понеделник САЩ обявиха, че администрацията на президента Джо Байдън няма да изпраща дипломатически или официални представители на Олимпиадата в Китай заради нарушения на човешките права, решение, остро критикувано от Пекин.

Вашингтон трябва да спре да политизира спорта, настоя говорителят на външното министерство вчера в Пекин, обещавайки "решителни контрамерки".

Китай беше подложен на критики за предполагаеми нарушения на правата на човека, включително отношението му към малцинства като уйгурите и тибетците и потискането на движението за демокрация в Хонконг.

Зимните игри ще се проведат от 4 до 20 февруари следващата година.

Китай заклейми бойкота на Олимпийските игри от САЩ като "идеологически предразсъдък"

Китай заклейми бойкота на Олимпийските игри от САЩ като "идеологически предразсъдък"

САЩ щели да платят цената за неправомерните си действия