Китай настоя, че бил твърдо против дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. от страна на САЩ, заплашвайки с контрамерки и разкритикувайки остро обявлението като нарушаващо "политическия неутралитет в спорта", предаде "Франс прес".

"Опитът на САЩ да се намесят в Зимните олимпийски игри в Пекин заради идеологически предразсъдъци, основани на лъжи и слухове, само ще разкрият (техните) зловещи намерения", подчерта пред репортери говорителят на китайското външно министерство.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Заради продължаващ геноцид на Китай и престъпления срещу човечеството

По думите на говорителя Олимпийските игри не били "сцена за политически шоута и политически манипулации".

"САЩ ще платят цената за своите неправомерни действия", настоя още говорителят, след като беше попитан какви конкретни контрамерки ще наложи Пекин, като добави: "Останете в течение."

Вчера САЩ официално обявиха бойкот на Зимната олимпиада в Пекин. Администрацията на президента Джо Байдън обяви, че правителствени служители на САЩ няма да присъстват на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г., като по този ще осъществи дипломатически бойкот на игрите.

С този ход САЩ изпращат послание на световната сцена към Китай, без да пречат на американските спортисти да се състезават. 

През ноември стана ясно, че САЩ обмислят дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин в знак на протест срещу отношението на Китай към мюсюлманското малцинство уйгури. 

И в Лондон обмислят бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин

И в Лондон обмислят бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин

Заради системното нарушаване на човешките права

Идеята не е нова. Още през април говорител на Държавния департамент заяви, че Щатите водят разговори с ключови съюзници за начините да протестират срещу неспазването на човешките права от страна на Китай.

Великобритания и Канада също разглеждат възможността да се присъединят към САЩ в дипломатическия бойкот на Олимпиадата в Пекин. 

Пекин си навлече международни критики заради мащабната си програма за репресии срещу мюсюлманското малцинство уйгури.

И Канада обмисля бойкот на Зимната Олимпиада

И Канада обмисля бойкот на Зимната Олимпиада

Решението е политическо