Гърция и Кипър подкрепят членството на Турция в ЕС и виждат в това възможност да бъде приключен дългогодишният спор за разделението на Кипър.

Разделението на Кипър вече няколко десетилетия е главната пречка за влизането на Турция в ЕС и източник на напрежение с Гърция, съсед и партньор в рамките на НАТО, коментира Ройтерс.

„Това е проблем, който или трябва да бъде разрешен, защото ни свързва, или в противен случай ще ни разделя и занапред", каза новоизбраният гръцки премиер Георгос Папандреу в кипърската столица Никозия.

Папандреу е заявил, че Турция има пълното право да стане държава-членка на Европейския съюз, но трябва да изпълни всички условия за влизането си.

Кипър е разделен на две части след инвазията на турски военни през 1974.
Турция не признава кипърското правителство и подпомага сепаратистка турско-кипърска държава в северната част на острова, където са разположени и близо 40 00 турски военни.

Република Кипър е член на Европейския съюз от 2004 г. Еврото бе въведено там като официална валута, считано от 1 януари 2008.

При започване на преговори за присъединяване на Турция към ЕС, Брюксел постави въпроса за изтегляне на военните ѝ сили от Кипър преди присъединяването.