Причината срещу Беларус да не са наложени санкции от страна на Европейския съюз заради масовите арести на демонстранти, е, че Кипър гласува против.

Това съобщава анонимен източник от Брюксел, цитиран от АФП.

Измина близо месец, откакто в Европейския съюз бе взето принципното решение на беларуските власти да бъдат наложат рестрикции заради масовите арести на демонстранти в Минск.

Припомняме, че хиляди недоволни от резултатите на президентските избори в Беларус, провели се на 9 август и на които победи досегашният държавен глава, излязоха по улиците на страната и дадоха израз на своето недоволство. Имаше редица арестувани, бити, включително 25-годишен мъж почина след задържането му в югоизточния град Гомел, където получи присъда от 10 дни затвор.

Но тъй като между страните членки на ЕС не е постигнато единодушие, поне засега Александър Лукашенко няма сериозни проблеми и може спокойно да се заканва, че страната му ще оцелее и със санкции.

От друга страна Александър Лукашенко отдавна е обещал твърда реакция срещу налагането на санкции и страна на от европейските държави, и от страна на Съединените щати.

Турция - новият "Иран" на Близкия изток

Турция - новият "Иран" на Близкия изток

Турция има основателни причини да иска да предефинира ролята си в региона, но желае да го прави систематично със сила и пометайки всяка дипломатическа инициатива

А причината Кипър да е против налагането на санкции, е, че властите в Никозия смятат, че Европейският съюз има друг по-приоритетен въпрос - според тях страните членки първо трябва да наложат санкции на Турция заради това, че проучва природен газ в кипърски води.