Президентът на Кипър Никос Христодулидес в понеделник поздрави турския си колега Реджеп Ердоган за неговото преизбиране на поста, съобщава "Катимерини".

Той подчерта и готовността на Кипър да възобнови дискусиите по кипърския въпрос, които са в застой от 2017 г.

"С приключването на изборния процес нашите усилия навлизат във втори етап, тъй като това представлява важен крайъгълен камък, и ние оставаме с надежда за предстоящото развитие", каза Христодулидес по време на пресконференция, проведена на събитие, организирано от Министерството на енергетиката и въглеводородите компании.

Ердоган обяви победа на балотажа в Турция

Ердоган обяви победа на балотажа в Турция

При почти 100% от обработените изборни книжа

Припомняме, че бившият външен министър Христодулидес бе избран за президент през февруари и пред него стоят редица тежки проблеми за решаване.

Сред тях са безизходица в преговорите за обединение, трудови спорове в условията на бясна инфлация и последици от корупционни скандали, както и рязко нарастване на миграцията, с които властите не са в състояние да се справят.

Последният кръг от мирни преговори се провали през средата на 2017 г. Христодулидис заяви, че иска да възобнови преговорите, но рамката на ООН, която регулира преговорите, издадена през 2017 г., трябва да бъде предоговорена.

Бивш външен министър ще е новият президент на Кипър

Бивш външен министър ще е новият президент на Кипър

Ключови избори

Ердоган бе преизбран на балотаж в неделя и ще управлява още 5 години. 

Резултатът може да има последици далеч отвъд Анкара - Турция стои на кръстопътя между Европа и Азия и играе ключова роля в НАТО.

Правителството на Ердоган наложи вето на кандидатурата на Швеция да се присъедини към НАТО и закупи руски системи за противоракетна отбрана, което накара Съединените щати да изгонят Турция от воден от САЩ проект за изтребители.