Светият синод на Кипърската православна църква избра в събота епископа на Пафос Георгиос (Йоргос) за нов архиепископ на Кипър, пише англоезичното издание Cyprus Mail.

Новият архиепископ получи 11 гласа, следван от епископа на Лимасол Атанасий с 4 гласа, като един епископ не гласува.

Изборът се състоя в катедралата до архиепископията след отслужване на Света литургия, отслужена от епископа, класиран на последно място сред всички епископи в надпреварата за позицията на прелат, които не са попаднали в триумвирата, от който е избран нов архиепископ.

Новият архиепископ ще определи датата на своята интронизация, която поради празниците ще бъде след Богоявление на 6 януари.

Изборът се наложи, след като архиепископ Хризостом II почина на 81 години през ноември след дълга борба с рака.

Новият Кипърски архиепископ Георгиос е роден в Атиену на 25 май 1949 г. След като получава стипендия от Кипърската държавна фондация за стипендии, той учи химия в Атинския университет между 1968 и 1972 г. След дипломирането си той следва теология в същия университет, последвано от допълнителни обучение в Англия както по химия, така и по теология.

Ръкоположен е за свещеник през 1985, когато е назначен за архимандрит и помощник на тогавашния архиепископ на Кипър Хризостом I. През 1994 става секретар на Светия синод, като през цялото време продължава да преподава химия.

През 1996 година е хиротонисан за епископ, а през 2006 година става митрополит на Пафос. След смъртта на Хризостом II той става местоблюстител на архиепископския трон на Кипър.