Кипърски турци нападнаха членове на мироопазващите "сини каски" - представителите на ООН в буферната зона, разделяща острова, съобщи АП.

Гневните кипърски турци удряли и ритали"сините каски", които били отишли в село Пила, за да спрат незаконни строителни работи.

Турция иска две държави в Кипър, Европа - една обединена

Турция иска две държави в Кипър, Европа - една обединена

Правят се опити за съживяване на преговорите, които са в застой от 2017 г. насам

Село Пила е със смесеното кипърско-гръцко население и се намира във вътрешността на буферната зона, като граничи с кипърския гръцки юг, където се намира международно признатото правителство на острова.

На видеозапис, с който АП разполага, се виждат десетки кипърски турци, които се насочват към много по-малка група словашки и британски войници на ООН, които се опитват да ги спрат да разширят пътя межу две села.

Кипърско-турската страна обяви, че започва да разширява път между две села, който обаче ще заеме част от буферната зона и така ще наруши статуквото. Проектът се финансира от Турция.

Според АП пътят ще даде на кипърските турци директен достъп до Пила чрез заобикаляне на контролно-пропускателния пункт на северната граница на британска военна база, която е една от двете бази, които Обединеното кралство запази, след като Кипър получи независимост от британското колониално управление през 1960 година.

Някои от миротворците бяха ударени в лицето. Трима от тях са с леки наранявания.

Извършената насилническа проява представлява сериозно ескалиране на напрежението, невиждано от години. Нанесени са поражения и на автомобили на международната организация. Насилието предизвика остро осъждане и активни дипломатически действия от страна на ООН, ЕС, САЩ, Франция, Великобритания и Гърция.

Франция скастри кипърските турци за отварянето на град призрак в Кипър

Франция скастри кипърските турци за отварянето на град призрак в Кипър

Турция отвърна, че критиките на ЕС били "невалидни"

Мисията на международната организация в Кипър осъди атаките срещу нейните служители и подчерта, че заплахите за сигурността на мироопазващите сили и нанасянето на щети на имуществото на ООН са неприемливи и представляват сериозно престъпление съгласно международното право.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, трите постоянни членки на Съвета за сигурност - Обединеното кралство, Франция и САЩ, както и правителството на Гърция се обявиха категорично срещу насилието.

Те призоваха кипърските турски власти да се въздържат от подобни по-нататъшни действия, които излагат на риск връщането към преговори по Кипърския въпрос.