Турският президент Реджеп Ердоган потвърди подкрепата си за Северен Кипър. Той направи това при първото си посещение на острова след преизбирането си на поста, съобщава АФП.

Ердоган защити решението за две държави в Кипър по време на посещението си в северната част на средиземноморския остров, което започна в понеделник.

"Ако има връщане на масата за преговори, начинът да стане това е чрез признаване на Севернокипърската турска република", каза Ердоган. Справедливите искания на кипърските турци са ясни и недвусмислени. Кипърските турци никога не са били и никога няма да бъдат малцинство", настоя държавният глава.

Турският президент беше посрещнат от своя близък съюзник Ерсин Татар, президент на Севернокипърската турска република (RTCN). Татар каза, че Северен Кипър продължава да "живее в хармония с турската майка държава".

Гръцки медии като Катимерини видяха заплаха в думите на Ердоган срещу Гърция. 

В съвместни изявления с турско-кипърския лидер, Ердоган споменава Гърция, без да я назовава. Той каза, че "тези, които участват в безсмислени въоръжени дейности, които противоречат на баланса на острова и в региона, трябва внимателно да обмислят опасностите, които тези дейности ще донесат".

Кипър се надява преговорите за обединение да се подновят

Кипър се надява преговорите за обединение да се подновят

Президентът на Кипър Никос Христодулидес в понеделник поздрави турския си колега Реджеп Ердоган

В същото време, председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола, приветства президента Никос Христодулидис в Страсбург във вторник, като заяви, че Европа няма да бъде цяла, докато Кипър не се обедини отново.

"Не сте сами в желанието си да видите своя остров отново обединен", каза тя, подчертавайки, че единственият път напред е да има суверенна европейска държава, двуобщностна, двузонална федерация в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Мецола подчерта, че кипърският проблем не се ограничава само до острова, а е по-широко европейско безпокойство, добавяйки, че по-голямото участие на ЕС във всички етапи на преговорите може да бъде полезно.

Тя обаче отбеляза, че е ясно, че трябва да се постигне решение в рамките на ООН и че ЕС чрез подходящо квалифициран пратеник може да помогне за даване на нов тласък на преговорите, за да могат те да бъдат подновени.

Припомняме, че в края на май Христодулидес поздрави турския си колега Реджеп Ердоган за неговото преизбиране на поста, като подчерта и готовността на Кипър да възобнови дискусиите по кипърския въпрос, които са в застой от 2017 г.

Бивш външен министър ще е новият президент на Кипър

Бивш външен министър ще е новият президент на Кипър

Ключови избори

Христодулидис заяви, че рамката на ООН, която регулира преговорите, издадена през 2017 г., трябва да бъде предоговорена.