Киргизстан официално се обърна към Интерпол за съдействие за задържането на експрезидента Курманбек Бакиев.
Това обяви на пресконференция заместник-председателя на правителството на републиката Азимбек Бекназаров.

Ние се обърнахме за съдействие за задържането на Бакиев към Интерпол. Интерпол ще предприеме съответни действия", заяви Бекназаров.

Главната прокуратура на Киргизстан вече предаде документи на властите на Беларус, които съдържат молба за неговата екстрадиция.

Искането за задържане е аргументирано с обвинения за издаване на заповеди за стрелба по време на безредиците в Бишкек от началото на април месец.
Тогава при двудневни граждански вълнения управляващите в Киргизстан бяха свалени от власт, а президентът Бакиев напусна няколко дни по-късно страната.

Според информациите тогава, излизането на Курманбек Бакиев от страната е станало със съдействието на международната общност, включително Русия и САЩ.

Бакиев получи политическо убежище в Беларус, където бе посрещнат от президента Лукашенко. Новото правителство на Киргизстан лиши Курманбек Бакиев от имунитет и повдигнаха обвинение срещу него.

По-рано с молба за съдействие към Интерпол Киргизстан се обърна и по отношение на други бивши високопоставени ръководители на страната, включително и сина на Курманбек Бакиев.

Припомняме, бившият вътрешен министър на Киргизстан Молдомус Конгантиев беше арестуван в Москва и предаден на новите власти в Бишкек, където му повдигнаха същите обвинения. В ареста се намира и братът на експрезидента Джанибек Бакиев.