Японският премиер Фумио Кишида ще проведе отделна среща с украинския президент Володимир Зеленски по време на последната си визита в Съединените щати като ръководител на японското правителство.

Това съобщава NHK, цитиран от "Укринформ".

По време на четиридневната обиколка Кишида да присъства на поредица от разговори, насочени към укрепване на връзките с Вашингтон и други стратегически партньори.

"Кишида ще се срещне и с украинския президент Володимир Зеленски. Очаква се той да предаде намерението на Япония да запази подкрепата за Киев и санкциите срещу Русия", пише NHK.

Предвижда се Кишида да проведе лични разговори с президента Джо Байдън в личната резиденция на американския лидер в Делауеър. Пътуването включва и среща на върха на така наречените нации от Четворката, включващи Япония, Съединените щати, Австралия и Индия. Очаква се те да се споразумеят за засилване на сътрудничеството в областта на морската сигурност в светлината на нарастващата самоувереност на Китай.

Зеленски разчита на добрата воля на САЩ за плана си за победа

Зеленски разчита на добрата воля на САЩ за плана си за победа

Планът зависел от бързите решения, взети от съюзниците тази година

Японският лидер планира да участва и в Срещата на върха на бъдещето, която се провежда в Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Кишида планира да призове за реформиране на ООН. Той също така вероятно ще подчертае значението на основан на правила международен ред и ще насърчи усилията за премахване на ядрените оръжия.

На 27 септември управляващата в Япония Либералнодемократическа партия (ЛДП) ще проведе избори за нов лидер, който ще стане министър-председател на страната, тъй като управляващата коалиция има мнозинство и в двете камари на парламента.

Миналия месец Кишида обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране като лидер на Либералдемократическата партия. Наследникът му на практика е сигурен, че ще стане министър-председател, тъй като управляващата коалиция има мнозинство и в двете камари на парламента.

Зеленски ще посети Съединените щати следващата седмица, за да говори пред Общото събрание на ООН и да проведе поредица от срещи, включително с президента на САЩ Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис и 45-ия президент Доналд Тръмп.

Японският премиер Фумио Кишида се оттегля през есента

Японският премиер Фумио Кишида се оттегля през есента

Кишида ще сложи край на 3-годишния си мандат