Японският премиер Фумио Кишида заяви, че ще се оттегли през септември, слагайки край на тригодишния си мандат, помрачен от политически скандали и проправяйки пътя за нов премиер, който да се справи с въздействието на нарастващите цени, предава Ройтерс.

"Политиката не може да функционира без обществено доверие", каза Кишида на пресконференция в сряда, за да обяви решението си да не се кандидатира за преизбиране като лидер на Либералнодемократическата партия (ЛДП).

"Сега ще се фокусирам върху подкрепата на новоизбрания лидер на ЛДП като редови член на партията", каза той.

Решението му да се оттегли означава ново състезание за заместването му като президент на партията и в последствие като лидер на четвъртата по големина икономика в света.

Обществената подкрепа на Кишида намалява на фона на разкритията за връзките на ЛДП с противоречивата Църква на обединението (Известна като Църквата на Муун) и политически дарения, направени на партийни събития за набиране на средства, които са останали нерегистрирани.

Кишида се сблъска с общественото недоволство от неспособността на ръста на заплатите да се справи с нарастващите разходи за живот, тъй като страната най-накрая се отърси от години на дефлационен натиск.

Който и да наследи Кишида начело на ЛДП, ще трябва да обедини разпокъсана управляваща партия и да се справи с нарастващите разходи за живот, ескалиращото геополитическо напрежение с Китай и потенциалното завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ през следващата година.

Като осмият най-дълго управлявал следвоенен лидер в страната, Кишида изведе Япония от пандемията на COVID с огромни разходи за стимулиране. Той също така назначи Казуо Уеда за ръководител на Японската централна банка (BOJ), учен, натоварен със задачата да прекрати радикалните парични стимули на своя предшественик.

Банката на Япония през юли неочаквано повиши лихвените проценти, тъй като инфлацията се наложи, което допринесе за нестабилността на фондовия пазар и изпрати йената рязко надолу.

Въпреки проблемите в икономиката, той се придържаше към ястребовите политики за сигурност на предшественика си Шиндзо Абе, който беше убит през 2022 г.

Кишида обяви най-голямото военно натрупване на Япония след Втората световна война с ангажимент за удвояване на разходите за отбрана с цел възпиране на съседен Китай да преследва своите териториални амбиции в Източна Азия чрез военна сила.

Рейтингът на японския премиер падна до рекордно ниско ниво

Рейтингът на японския премиер падна до рекордно ниско ниво

Популярността на Фумио Кишида намалява откакто той стана министър-председател