Министерството на отбраната на Япония направи рекордна заявка за разходи в четвъртък от 7,7 трилиона йени (52,67 милиарда долара) за фискалната 2024 г., последната стъпка от план за увеличаване на разходите за отбрана с 43 трилиона йени за пет години.

Искането е за втората година от плана на министър-председателя Фумио Кишида за удвояване на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт до 2027 г., тъй като се изправя пред все по-настоятелния Китай и непредвидимата Северна Корея.

Искането идва в момент, когато отношенията на Япония с Китай рязко се влошиха, след като миналата седмица Япония започна да изхвърля в морето обработена радиоактивна вода от авариралата ядрена централа Фукушима. Китай осъди освобождаването и забрани вноса на японски морски дарове.

Искането за фискалната 2024 г., подадено до Министерството на финансите, добавя почти трилион йени към бюджета за предходната година от 6,8 трилиона йени. Ако бъде одобрен, бюджетът ще увеличи разходите с около трилион йени спрямо предходната година за безпрецедентни две последователни години.

Министерството на отбраната планира да задели повече от 900 милиарда йени за осигуряване на боеприпаси и оръжия, включително нови ракети кораб-въздух, според искането за бюджет.

Около 600 милиарда йени ще бъдат използвани за укрепване на логистичния капацитет за разполагане на оръжия и ресурси към югозападните островни вериги в случай на извънредна ситуация.

Бюджетът включва финансиране за три нови десантни кораба, за общо 17 милиарда йени, 17 транспортни хеликоптера, за повече от 300 милиарда йени, и нов специализиран транспортен екип за подобряване на възможностите за разполагане, каза министерството на отбраната в искането си.

Япония също така ще отдели 75 милиарда йени за съвместно разработване на ракети за противодействие на хиперзвукови бойни глави със Съединените щати и 64 милиарда йени за създаване на изтребители от следващо поколение с Великобритания и Италия.

Рекордните разходи за отбрана на верния съюзник на САЩ идват след десетилетия на пацифистка политика. Съединените щати през 1947 г. налагат конституция на Япония, която се отказва от война.

Японската агресия преди и по време на Втората световна война все още е причина за напрежение в отношенията с някои страни в Азия и Япония даде гаранции, че нарастващата й военна сила няма да бъде използвана за заплаха за други .

Япония заяви, че все пак ще даде приоритет на дипломатическите усилия и диалога, за да избегне недоразумения.

Северна Корея симулира ядрени удари по Юга в учение

Северна Корея симулира ядрени удари по Юга в учение

Държавните медии обясняват с необичайни подробности как Северът си представя потенциална война