Японският премиер Фумио Кишида обеща да предприеме спешни стъпки за справяне с намаляващата раждаемост в страната, информира Ройтерс.

През последните години Япония се опитва да насърчи народа си да има повече деца с обещания за парични бонуси и по-добри обезщетения, но това остава едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете.

Япония е третата най-скъпа страна в света за отглеждане на дете след Китай и Южна Корея, страни, които също виждат свиване на населението като тревожни признаци за световната икономика.

Ражданията паднаха до ново рекордно ниско ниво миналата година, като те бяха под 800 000 за първи път. Това най-вероятно е ускорило по-нататъшния спад на населението в страна, където средната възраст е 49 години, най-високата в света след малкия град-държава Монако.

Нашата нация е на прага на въпроса дали може да поддържа обществените си функции, заяви Кишида. Това е въпрос, който просто не може да чака повече. Сега или никога, когато става дума за политики по отношение на раждаемостта и отглеждането на деца, добави премиера.

Кишида обяви, че ще представи планове за удвояване на бюджета за политики, свързани с децата до юни и ще създаде нова правителствена агенция за децата и семействата, която да наблюдава проблема.