Украйна рискува да се срине под натиска на Русия без подкрепата на САЩ, бедствие, което може да насърчи Китай и да предизвика нова криза в Източна Азия.

Това заяви в четвъртък, в реч на съвместно заседание на Конгреса на САЩ японският премиер Фумио Кишида, цитиран от "Ройтерс". 

Той ги призова да преодолеят съмненията в себе си относно ролята на страната на световната сцена.

"Искам да се обърна към онези американци, които чувстват самотата и изтощението да бъдат страната, която поддържа международния ред, каза Кишида. Лидерството на Съединените щати е незаменимо. Без подкрепата на САЩ, колко време имаме, преди надеждите на Украйна да рухнат под натиска на Москва? Без присъствието на Съединените щати, колко време имаме, преди Индо-Тихоокеанският регион да се сблъска с още по-сурови реалности?"

Това бе първа реч на японски лидер там от девет години, след тази на Шиндзо Абе на 29 април 2015 г.

Токио предприема исторически военни подобрения, за да подкрепи своя съюзник, заяви още премиерът.

Байдън и Кишида обявиха нова ера във военното сътрудничество

Байдън и Кишида обявиха нова ера във военното сътрудничество

Заедно с президента на Филипините ще обсъдят предизвикателства като Китай и Украйна

Кишида каза, че светът е в "историческа повратна точка", когато свободата и демокрацията са под заплаха, развиващите се страни притежават по-голяма икономическа мощ, а изменението на климата и бързият напредък в изкуствения интелект нарушават живота на хората.

Припомняме, че речта му идва на фона на дълбоките разделения в политиката на САЩ относно ролята на страната на световната сцена в годината на президентските избори, включително в камарата на Камарата на представителите, където произнесе своето обръщение.

Искането на президента Джо Байдън за помощ от 60 милиарда долара за Украйна, което премина през водения от демократите Сенат със 70% подкрепа през февруари, беше спряно в контролираната от републиканците Камара, тъй като председателят Майк Джонсън отказа да позволи гласуване.

Японският премиер говори пред Конгреса на САЩ през април

Японският премиер говори пред Конгреса на САЩ през април

Ден по-рано ще се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом

Той също така предупреди за ядрената програма на Северна Корея и износа на ракети, подкрепящи войната на Русия в Украйна. Но най-голямото предизвикателство, пред което е изправен светът, идва от Китай, каза той.

"Настоящата външна позиция и военните действия на Китай представляват безпрецедентно и най-голямото стратегическо предизвикателство не само за мира и сигурността на Япония, но и за мира и стабилността на международната общност като цяло", каза Кишида. "Украйна днес може да бъде Източна Азия утре."

Япония постоянно изразява загриженост относно китайската военна дейност близо до нейните острови и съседен Тайван.

Тайван, обявен от Китай за своя собствена територия, повиши нивото на тревога, откакто Русия нахлу в Украйна, предпазлив от възможността Пекин да предприеме подобен ход на острова, въпреки че не съобщава за признаци, че това ще се случи.

Китай санкционира американски компании, подкрепящи продажбата на оръжие на Тайван

Китай санкционира американски компании, подкрепящи продажбата на оръжие на Тайван

Активите на компаниите в страната са замразени

За да подчертае важността на Тайван, представителят на републиканците Майкъл Маккол, председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите, доведе представителя на Тайван в Съединените щати Александър Юи като свой гост за речта на Кишида.

Прди речта в Конгреса, Кишида проведе среща с президента Джо Байдън и двамата обявиха нова ера във военното сътрудничество.