Китай съобщи в четвъртък, че 90 страни са потвърдили участие в конференцията на инициативата "Един пояс, един път", която ще се проведе през октомври, предава "Ройтерс".

Третият форум за международно сътрудничество "Един пояс, един път" ще се проведе в Пекин през октомври, каза по-рано външното министерство, като през 2023 г. ще се навършат 10 години от инициативата "Един пояс, един път".

Очаква се да присъстват няколко чуждестранни лидери, включително президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Аржентина Алберто Фернандес, съобщиха държавните медии.

Руският президент Владимир Путин също има планирано посещение в Китай през октомври, когато страната е домакин на форума "Един пояс, един път", каза наскоро помощникът на Путин Юрий Ушаков, според руската държавна информационна агенция ТАСС.

"Получихме покана и планираме да отидем в Китай", каза Ушаков, според доклад на Global Times.

Министерството на външните работи на Китай обяви, че страната е подписала документи за сътрудничество "Един пояс, един път" с повече от 150 държави и над 30 международни организации, според Xinhua.

"През последното десетилетие сътрудничеството "Един пояс, един път" постигна ползотворни резултати", каза наскоро на пресконференция говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин, добавяйки, че то е установило повече от 3000 проекта за сътрудничество и е стимулирало близо 1 трилион долара инвестиции, съобщиха държавните медии .

Критиците виждат амбициозната инициатива "Един пояс, един път" - обявена за пресъздаване на древния Път на коприната за насърчаване на глобалната търговска инфраструктура - като инструмент за Китай на президента Си Дзинпин да разпространи своето геополитическо и икономическо влияние.

Дебатът на Запад относно икономическата зависимост от Китай хвърли сянка върху дългосрочните търговски и инвестиционни отношения с Пекин. Италия, единствената държава от Групата на седемте в "Един пояс, един път", заяви, че решението на предишно правителство да се присъедини е било "зверско".

Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път"?

Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път"?

Солидарност с другите страни от Г-7