Посланикът на Китай в САЩ Цин Ган посочи, че пътуването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е било санкционирано от президента на САЩ Джо Байдън.

Порталът Axios пише, че по време на пресконференция за западни медии във Вашингтон "Цин Ган отхвърли идеята, че Байдън, който публично заяви, че американските военни смятат посещението на Пелоси за "лоша идея", не е санкционирал посещението на Пелоси".

"Той твърди, че администрацията се е "съгласила" с пътуването и че Конгресът "не е независим, неконтролиран клон на правителството според международното право", се казва в доклад на Axios, чийто кореспондент е присъствал на събитието.

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси и прекрати сътрудничеството със САЩ в много сфери
Обновена

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси и прекрати сътрудничеството със САЩ в много сфери

Ограниченията засягат много сфери, включително климата и международната престъпност

Във встъпителните си думи посланикът заяви, че Пелоси е направила посещението в Тайван "въпреки силната съпротива от страна на Китай и многократните преговори, със съдействието и съгласието на правителството на САЩ". Това е сериозно нарушение на принципа за единен Китай, на суверенитета на Китай, намеса във вътрешните му работи и "сериозна заплаха за мира и стабилността в Тайванския проток".

"Оказва се, че това е пълна политическа провокация и фарс", подчертава Цин Ган.

Дипломатът предупреди, че Китай ще разглежда по-нататъшните продажби на оръжие от САЩ, официалните посещения в Тайван или военноморската дейност в близост до острова като провокации, които ще дестабилизират допълнително отношенията между двете страни и ще попречат на напредъка по други въпроси, а Пекин ще бъде "принуден да реагира".

Пелоси в Япония обсъжда мира в Тайванския пролив

Пелоси в Япония обсъжда мира в Тайванския пролив

Ключова визита

Цин Ган заяви, че ако Вашингтон не прояви "сдържаност" след посещението на Пелоси, ще възникне "нов кръг от напрежение", което в крайна сметка ще направи невъзможен диалога по въпроси като изменението на климата и ядрената сигурност.

Пелоси посети Тайван на 2-3 август тази година. Това предизвика силно негативна реакция от страна на Пекин, който видя в посещението нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Китай, както и на принципите на установяване на дипломатически отношения между страните.

The Washington Post: Щетите от неразумната визита на Пелоси в Тайван трябва да бъдат ограничени

The Washington Post: Щетите от неразумната визита на Пелоси в Тайван трябва да бъдат ограничени

Има опасения за действията на Пекин в дългосрочен план

В отговор на посещението на Пелоси Китай проведе поредица от военни учения с бойни стрелби и изстрелване на ракети в шест района около Тайван.