Китай заклейми позицията на председателката на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Нанси Пелоси като "пълна с лъжи", след като тя призова за дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин догодина заради нарушаването на правата на човека, информира "Франс прес".

Навечерието на игрите, насрочени за февруари 2022 г., е доминирано от взаимни обвинения заради масови обвинения в малтретиране от страна на Китай на уйгурите мюсюлмани и други малцинства, което САЩ определят като "геноцид".

Вчера Пелоси призова за "дипломатически бойкот" на Олимпийските игри, повтаряйки опасения от Вашингтон, че Олимпиадата ще бъде използвана от Пекин за замазване на нарушенията на правата.

Пелоси иска бойкот на Олимпиадата в Китай през 2022 г.

Пелоси иска бойкот на Олимпиадата в Китай през 2022 г.

Искането ѝ е поради нарушаването на правата на човека в Китай

Нейните коментари предизвикаха ожесточена реакция от страна на Китай, който отрича малтретиране на уйгурското малцинство и увери, че лагерите за интерниране, където са задържани огромен брой от тях, били центрове за професионално обучение, целящи да противодействат на екстремизма.

"Коментарите на някои американски граждани са пълни с лъжи и дезинформация", подчерта говорителят на китайското външно министерство и допълни: "Американските политици трябва да спрат да използват олимпийското движение, за да играят отвратителни политически игри" или "да използват т. нар. въпрос за правата на човека като претекст за очерняне и клеветене на Китай".

Правозащитни организации казват, че през последните години повече от 1 млн. уйгури и други малцинства в северозапазната област Синцзян са държани в лагери, а правата на богослужение и свободите им са силно ограничени от китайските власти.

"Нека не почитаме китайското правителство, като държавни глави отидат в Китай", настоя Пелоси пред комисия за правата, като добави: "Държавни глави да отидат в Китай в светлината на геноцида, който продължава, докато седите там на своите места, наистина поставя въпроса: "Какъв морален авторитет имате да говорите за правата на човека навсякъде по света?"

Китай осъди предишните призиви за бойкот като политизиращи спорта.

САЩ не планират бойкот на Зимната Олимпиада в Китай

САЩ не планират бойкот на Зимната Олимпиада в Китай

Напрежение около Пекин

След възстановяване от пандемията, анализатори казват, че Пекин гледа на Игрите като на възможност да парадира с икономическата и дипломатическата си мощ на световната сцена.

Белият дом се въздържа да подкрепи бойкота, срещу който категорично се противопоставят и американските спортисти и който се смята за малко вероятно да получи масова подкрепа сред другите западни държави.

Олимпийските власти също призоваха мърморенията за бойкоти на водещата зимна проява да бъдат прекратени.

Ала натискът се засилва върху Китай.

Тази седмица представител на Държавния департамент на САЩ обвини Китай, че е превърнал "Синцзян в лагер на открито", докато администрацията на президента Джо Байдън продължава оттам, където неговият предшественик е спрял по отношение на китайското отношение към уйгурите.

САЩ оглавиха бойкот на Олимпийските игри в Москва през 1980 г. заради съветската инвазия в Афганистан, като съветският блок бойкотира Летните олимпийски игри в Лос Анджелис четири години по-късно.

Натиск над Байдън да бойкотира Олимпиадата в Пекин през 2022 г.

Натиск над Байдън да бойкотира Олимпиадата в Пекин през 2022 г.

Китай нарушавал човешките права