Председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси заяви във вторник, че САЩ трябва да бойкотират дипломатически Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин. 

Искането ѝ е поради нарушаването на правата на човека в Китай.

Пелоси заяви пред изслушването си в Конгреса по въпроса, че държавните глави, които присъстват на олимпийски събития в Китай, няма да имат морална власт повече да говорят за правата на човека.

САЩ, Великобритания и Германия пришпорват Китай да прекрати репресиите срещу уйгурите

САЩ, Великобритания и Германия пришпорват Китай да прекрати репресиите срещу уйгурите

"В Синцзян хората са измъчвани. Жените са насилствено стерилизирани"

Китай се противопоставя на двустранните преговори със САЩ за ядрени оръжия, заяви по-рано днес посланикът на САЩ за разоръжаване на конференция на ООН във вторник, докато Вашингтон се стреми да ускори усилията за намаляване на запасите от ядрени оръжия.

"Въпреки драматичното натрупване на ядрения си арсенал на КНР, за съжаление те продължават да се противопоставят на двустранно обсъждане на намаляването на ядрения риск със САЩ", обясни Робърт Ууд за Китайската народна република.

"Към днешна дата Пекин не желае да се ангажира смислено или да организира експертни дискусии, подобни на тези, които водим с Русия. Искрено се надяваме това да се промени", добави той.

Русия и САЩ се споразумяха по-рано тази година да удължат договора за контрол на въоръженията "Нов СТАРТ" за пет години, запазвайки последния договор, ограничаващ разполагането за двата най-големи стратегически ядрени арсенала в света.

САЩ се оплака в ООН, че Китай не иска да преговаря за ядрените си оръжия

САЩ се оплака в ООН, че Китай не иска да преговаря за ядрените си оръжия

Въпреки "драматичното натрупване на ядрения си арсенал"