На фермерите в Китай се предлагат пари за да се от екзотичните животни, докато натискът нараства, за да намали незаконната търговия с диви животни, която е обвинена за епидемията от коронавирус, съобщава АФП.

Властите за първи път обещават да компенсират животновъди в опит да ограничат практиката, твърдят активисти за правата на животните.

През последните месеци Китай забрани продажбата на диви животни за храна, позовавайки се на риска от разпространение на болести към хората, но търговията остана законна за други цели - включително изследвания и традиционна медицина.

Две централни провинции очертаха подробности за програма за изкупуване, за да помогнат на фермерите да преминат към алтернативни средства за поминък.

Хунан създаде схема за компенсации, за да убеди животновъдите да отглеждат други животни или да произвеждат чай и билкови лекарства.

Властите ще оценят фермите и материалните запаси и ще предложат еднократно плащане в размер на 120 юана (16 долара) за килограм от змия, докато килограм от бамбуков плъх ще е до 75 юана.

Цибетка - животното, за което се смята, че е преносител на тежкия остър респираторен синдром (SARS), който зарази хората преди близо две десетилетия - ще струва 600 юана.

Съседната провинция Дзянси също пусна планове за подпомагане на фермерите да спрат с тези животни, както и финансова помощ.

Китай забрани търговията и консумацията на диви животни заради коронавируса

Китай забрани търговията и консумацията на диви животни заради коронавируса

През януари беше взето решение да се спре търговията и консумацията на диви животни

Държавният вестник Jiangxi Daily съобщава, че провинцията има над 2300 лицензирани животновъди, отглеждащи предимно диви животни за храна.

Техният запас е на стойност около 1,6 милиарда юана (225 милиона долара).

И Дзянси, и Хунан граничат с Хубей, провинцията, където коронавирусът се появи за първи път през декември.

Групата за правата на животните Humane Society International (HSI) заяви, че Хунан и Дзянси са "големи провинции за развъждане на диви животни", като през последното десетилетие Дзянси отбелязва бързо разрастване на търговията.

Приходите от развъждане достигнаха 10 милиарда юана през 2018 г. Специалистът по политиката на HSI в Китай Питър Ли коментира, че подобни планове трябва да бъдат въведени в цялата страна.

Но той предупреди, че предложенията на Хунан оставят възможност на стопаните да продължат да развъждат екзотични животни, стига да не бъдат изпратени на пазарите за храни.

Планът на провинцията също не включва много диви животни, отглеждани за козина, традиционна китайска медицина или развлечения.

Въпреки че Пекин прилага мерки за забрана на търговията и консумацията на диви животни след избухването на SARS, те не успяха да спрат търговията. Ли обясни, че въпреки това китайските власти продължават в правилната посока.

"През последните 20 години много хора казваха на китайското правителство да изкупи някои операции за развъждане на диви животни - например за отглеждане на мечки. Това е първият път, когато китайското правителство действително реши да го направи, което е прецедент ... трябва да се прекрати и другото производство."

Шенжен - първи китайски град, забраняващ яденето на котки и кучета

Шенжен - първи китайски град, забраняващ яденето на котки и кучета

"Тази забрана отговаря и на духа на човешката цивилизация"