Шенжен вече е първият китайски град, който забрани продажбата и консумацията на кучешко и котешко месо. Това се случва след като епидемията от коронавирус бе свързана с месо от дивата природа, което накара китайските власти да забранят търговията и консумацията на диви животни, съобщава БиБиСи.

Шенжен отиде крачка напред, разширявайки забраната за кучета и котки. Новият закон ще влезе в сила на 1 май.

30 милиона кучета годишно се избиват в Азия заради месо, казва Humane Society International (HSI).

Въпреки това, практиката да се яде кучешко месо в Китай не е толкова честа - повечето китайци никога не са го правили и казват, че не искат.

Китай забрани търговията и консумацията на диви животни заради коронавируса

Китай забрани търговията и консумацията на диви животни заради коронавируса

През януари беше взето решение да се спре търговията и консумацията на диви животни

"Кучетата и котките като домашни любимци са установили много по-близки отношения с хората, отколкото всички други животни, а забраната за консумация на кучета и котки и други домашни любимци е често срещана практика в развитите страни и в Хонконг и Тайван", заяви градското правителство на Шенжен според "Ройтерс".

"Тази забрана отговаря и на духа на човешката цивилизация."

Организацията за защита на животните HSI похвали хода. "Това наистина може да бъде преломен момент в усилията за прекратяване на тази брутална търговия, която убива приблизително 10 милиона кучета и 4 милиона котки в Китай всяка година", заяви д-р Питър Ли, специалист по политиката за Китай на HSI.

Въпреки това, в същото време с това решение, Китай одобри използването на меча жлъчка за лечение на пациенти с коронавирус. Мечешката жлъчка - храносмилателна течност, източена от живи мечки в плен - отдавна се използва в традиционната китайска медицина.

Активната съставка, урсодезоксихолевата киселина, се използва за разтваряне на камъни в жлъчката и лечение на чернодробни заболявания. Но няма доказателство, че той е ефективен срещу коронавируса и процесът е болезнен и мъчителен за животните.

Кучета и котки могат да се заразят с коронавирус от хора

Кучета и котки могат да се заразят с коронавирус от хора

"Понастоящем няма доказателства, че домашни любимци могат да бъдат източник"

Брайън Дали, говорител на Фондацията за животни Азия, каза за АФП: "Не трябва да разчитаме на продукти от дивата природа като меча жлъчка като решение за борба със смъртоносен вирус, който изглежда произхожда от дивата природа". През февруари китайските власти забраниха търговията и консумацията на диви животни.

Този ход дойде, след като се установи, че пазарът в Ухан, продаващ диви животни и месо от диви животни, може да бъде отправна точка за избухването на новия коронавирус, начин вирусът да се прехвърли от животни на хора.

Вече има близо един милион потвърдени случаи на вируса в световен мащаб и повече от 47 000 смъртни случаи, според данни на университета Джон Хопкинс.

Само в Китай има 81 589 потвърдени случая и 3,318 смъртни случая, заяви Националната здравна комисия.

Учените и изследователите все още не са по-близо до откриването какъв е източникът на вируса и как е могъл да се разпространи сред хората.

COVID-19 и домашните ни любимци

COVID-19 и домашните ни любимци

Има ли опасност коронавирус да се предаде от животно на човек и от човек на животно и какви мерки трябва за предприемем сега