Домашните котки и кучета не могат да предадат новия коронавирус на хора, но те могат да се заразят с ниски нива на патогена, ако го хванат от собствениците си, съобщава АП.

Това е заключението на отдела за селско стопанство, рибарство и опазване в Хонконг, след като куче под карантина е тествано положително за вируса 27 февруари, 28 февруари и 2 март, използвайки проби от носна и устна кухина на кучето.

"Понастоящем няма доказателства, че домашните любимци могат да бъдат източник на инфекция на COVID-19 или че се разболяват", коментира говорител на ведомството. 

Учените подозират, че вирусът, известен като SARS-CoV-2, причинява заболяване, възникнало при прилепи, преди да го предаде на друг вид, вероятно на малък див бозайник, който го е пренесъл върху хора. Въпреки това, експерти от училището за обществено здраве на университета в Хонконг, Колежа по ветеринарна медицина и науките за живота на Градския университет в Хонконг и Световната организация за здраве на животните (OIE) единодушно се съгласиха, че изследваното куче има ниско ниво на инфекция и "вероятно е случай на предаване от човек на животно."

Кучето, както и друго също под карантина, което е тествано отрицателно за вируса, ще бъде тествано отново, преди да бъде освободено. Отделът предлага всички домашни любимци, включително кучета и котки, от домакинства, където човек е тестван положително за вируса, да бъдат поставени под карантина.

Като цяло собствениците на домашни любимци трябва да поддържат добра хигиена, включително да мият ръцете си преди и след контакт с животни, храната и провизиите им и да не ги целуват.

Хората, които са болни, трябва да избягват контакт с домашните си любимци и трябва да се потърси съвет от ветеринарен лекар, ако бъдат открити промени в здравословното състояние на домашния любимец.

"Освен че трябва поддържат добри хигиенни практики, собствениците на домашни любимци при никакви обстоятелства не трябва да изоставят домашните си любимци", заяви говорителят.

Коронавирусът тръгнал в Европа от 33-годишен германец

Коронавирусът тръгнал в Европа от 33-годишен германец

Това пише италианският всекидневник "Кориере дела сера"