Пекин е под безпрецедентен натиск от САЩ и ЕС да бъде твърд спрямо Москва, заяви Кремъл в четвъртък, коментирайки отказа на някои китайски банки да приемат плащания от Русия, предава "Ройтерс".

Руските бизнесмени през януари обърнаха внимание на проблемите с разплащанията с китайските банки. Съединените щати заплашват банки в страни като Турция и Китай с вторични санкции за улесняване на търговията с Русия.

Вестник Известия, позовавайки се на пазарни източници, каза в четвъртък, че китайските банки Ping An Bank и Bank of Ningbo са спрели обработката на плащания в китайска валута от Русия.

Вестникът също така каза, че DBS Bank, Great Wall West China Bank и China Zheshang Bank са въвели някои ограничения върху операциите с Русия.

Bloomberg: Китайските банки затягат ограниченията срещу Русия

Bloomberg: Китайските банки затягат ограниченията срещу Русия

Те се страхуват от американски вторични санкции

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ситуацията с китайските банки е причинила проблеми, но каза, че те могат да бъдат преодолени.

"Разбира се, безпрецедентният натиск от страна на САЩ и Европейския съюз върху Китайската народна република продължава, включително в контекста на отношенията с нас", каза Песков в ежедневна конферентна връзка с репортери.

"Това, разбира се, създава определени проблеми, но не може да се превърне в пречка за по-нататъшното развитие на нашите търговско-икономически отношения с Китай", каза Песков и добави, че Русия и Китай могат да преодолеят подобни пречки.

Путин призовава наследниците на КГБ да разбият санкциите на Запада

Путин призовава наследниците на КГБ да разбият санкциите на Запада

ФСБ трябва да исползва руските постижения в квантовата технология и изкуствения интелект за да засили дейностите си