Враждуващите палестински групировки "Хамас" и "Фатах" изразиха политическа воля да търсят помирение чрез диалог на преговорите за единство в Пекин, съобщи във вторник китайското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Двете фракции не успяха да излекуват политическите спорове, откакто бойците на "Хамас" изгониха "Фатах" от ивицата Газа в кратка война през 2007 г. Сега техните разговори се провеждат на фона на войната на Израел срещу "Хамас" в Газа.

"Представителите на Палестинското национално освободително движение и Ислямската съпротивителна група пристигнаха в Пекин преди няколко дни за задълбочен и откровен диалог", каза говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан на редовен брифинг.

"Те се съгласиха да продължат курса на преговорите за постигане на палестинска солидарност и единство."

Лин каза, че и двете страни са благодарили на Пекин за усилията му да "насърчи палестинското вътрешно единство и са постигнали споразумение за по-нататъшен диалог".

"Хамас", която контролира Газа, е групировката, чиито бойци нахлуха в израелски градове на 7 октомври, убивайки 1200 души и пленявайки 253 заложници. Израел се закле да унищожи "Хамас" в нападение, което уби повече от 34 000 палестинци.

"Фатах" е движението на Махмуд Абас, президент на подкрепяната от Запада Палестинска администрация, която упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг.

Китай посредничи на "Хамас" и "Фатах"

Китай посредничи на "Хамас" и "Фатах"

Двете палестински групировки са във вражда от 2007 г.