Премиерът на Китай Ли Къцян обяви, че по време на срещата на върха между Китай и Европейския съюз, която се провежда в Пекин, двете страни са се договорили да работят заедно в "защита" на международния ред, основаващ се на правила, както и да защитят свободната търговия и мултилатерализма.

По време на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Ли Къцян подкрепи призива на Туск за реформа на Световната търговска организация (СТО).

Туск зове Китай, САЩ и Русия да не започват търговски войни

Туск зове Китай, САЩ и Русия да не започват търговски войни

Зове трите страни да реформират СТО

Китайският премиер също така добави, че Пекин е заинтересован от стремежа към "по-балансирана" търговия с ЕС и приветства напредъка на преговорите между ЕС и Китай относно Всеобхватното споразумение за инвестиции.

Отговаряйки на въпрос за това дали проблемът за търговския спор между САЩ и Китай е бил обсъждан на срещата, Ли Къцян настоя, че срещата е била съсредоточена върху двустранните отношения и не била "насочена към никоя трета страна".

В съвместно изявление от 20-ата среща на високо равнище между Китай и ЕС, което е първият подобен документ от 2015 г. насам, двете страни обещаха да защитават мира и сигурността, развитието и правата на човека и подчертаха значението на мирното разрешаване на международните спорове в съответствие с принципите на международното право.

Тръмп разширява търговската война с Китай

Тръмп разширява търговската война с Китай

Белият дом удря Пекин с нови мита

Що се отнася до ядреното споразумение с Иран, сключено между Техеран и световните сили през 2015 г. и което позволява премахването на международните санкции срещу Ислямската република, Европейският съюз и най-многолюдната страна в света изтъкват, че са изцяло ангажирани с неговото прилагане. САЩ обявиха през май, че се изтеглят от ядреното споразумение.

"Двете страни са твърдо ангажирани с насърчаването на отворена световна икономика, подобряването на търговската и инвестиционната либерализация и улесняването на търговията и инвестициите, съпротивата срещу протекционизма и унилатерализма, както и по-отворената, балансирана, приобщаваща и ползотворна за всички глобализация. И двете страни категорично подкрепят основаната на правила, прозрачна, недискриминационна, отворена и приобщаваща търговска система със Световната търговска организация като нейно ядро и са ангажирани да спазват съществуващите правила на СТО", се добавя в изявлението.

ЕС и Китай също така са се договорили за създаването на съвместен инвестиционен фонд. Те също така подчертаха проблема със свръхкапацитета на стоманата.

И Русия влезе в търговската война срещу САЩ

И Русия влезе в търговската война срещу САЩ

Русия въвежда допълнителни мита в размер на 25-40%

Китай и Европейският съюз също така са препотвърдили ангажимента си към Парижкото споразумение за климата и призоваха другите страни, които са го подписали, да сторят същото, изтъквайки, че действията срещу повишаващите се световни температури са станали по-важни от всякога. 

След решението на президента на САЩ Доналд Тръмп през миналата година да изтегли САЩ от Парижкото споразумение, Китай и Европейският съюз се очертаха като най-големите защитници на споразумението от 2015 г., което има за цел да ограничи увеличаването на световната температура "доста под" 2 градуса по Целзий. 

В съвместното комюнике двете страни се въздържаха да критикуват САЩ, но заявиха, че споразумението е доказало, че "мултилатерализмът може да успее в изграждането на справедливи и ефективни решения на най-критичните световни проблеми на нашето време".