Филипините и Китай се сблъскаха отново в спорни води на Южнокитайско море в неделя. Това бе последен от поредицата сблъсъци около стратегическия воден път, съобщава "Ройтерс".

Инцидентът пречи на усилията да управляват по-добре споровете след месеци на конфронтации.

В неделя Филипините обвиниха Китай в "агресивни и опасни маневри" за блокиране на хуманитарната мисия за филипински рибари. Бреговата охрана на Китай твърди, че е предприела мерки срещу кораб, който "незаконно" е навлязъл във водите и многократно се е доближавал до китайски кораби по опасен начин.

"Тези непрофесионални, агресивни и незаконни действия представляват сериозен риск за безопасността на филипинския екипаж и рибарите, на които е трябвало да служат", каза филипинската работна група за конфронтацията в неделя.

Манила повтори призива си към Пекин да спре "провокативните действия, които дестабилизират регионалния мир и сигурност".

Съюзникът по договора САЩ потвърди в неделя подкрепата си за Филипините.

"Опасното, незаконно и агресивно поведение от страна на КНР (Китайската народна република) прекъсна законна филипинска мисия, застрашавайки животи", написа посланикът на САЩ във Филипините МериКей Карлсън в социалната медийна платформа X.

Филипините отправят дипломатически протест срещу Китай

Филипините отправят дипломатически протест срещу Китай

Заради авиоинцидента над спорна плитчина в Южнокитайско море

Филипините могат да "създадат проблеми" на още един "китайски" остров в Южнокитайско море. Това съобщи в петък подкрепяната от държавата китайска медия "Глобал таймс". 

Твърдението идва след информация за "провокативно нахлуване" на филипинските сили във водите на два други рифа в региона.

Филипините разширяват военната инфраструктура на остров Титу - или Жонгуе Дао, както го нарима Пекин - за евентуално привличане на военни кораби и самолети от страни извън региона, като Съединените щати и Япония, саботиращи мира и стабилността в Южнокитайско море, съобщи националистическият таблоид, позовавайки се на китайски експерти.

Жонгуе Дао е част от Нанша Кундао, както са известни островите Спратли в Китай, но е "незаконно окупиран" от Филипините, съобщи "Глобал таймс".

Филипините скастриха Пекин за опасни маневри и ракети в Южнокитайско море

Филипините скастриха Пекин за опасни маневри и ракети в Южнокитайско море

Ново напрежение в Скарбъро

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море и е разположил армада от кораби на бреговата охрана, за да защитава смятаната за своя територия. Международен арбитражен съд заяви, че искът на Пекин няма основание съгласно международното право.

Филипините, Тайван, Малайзия, Индонезия, Виетнам и Бруней оспорват териториалните претенции на Китай.

Филипините заемат близо десет позиции в Южнокитайско море, включително остров Титу. Манила ще разработи острови в Южнокитайско море, които смята за част от своята територия, за да ги направи по-обитаеми за войски, заяви през януари началникът на филипинската армия Ромео Браунър.

При най-новия сблъсък между Китай и Филипините в Южнокитайско море, Манила и Пекин се обвиниха взаимно в таран на плавателни съдове и извършване на опасни морски маневри.