Два кораба на филипинската брегова охрана са се сблъскали с китайски плавателни съдове, които са извършвали "незаконни и агресивни маневри" в спорна територия в Южнокитайско море, съобщиха днес филипинските власти, цитирани от Ройтерс.

Маневрите на китайските кораби в близост до атола Сабина днес "доведоха до сблъсъци, които причиниха структурни повреди на двата кораба на филипинската брегова охрана", се казва в изявление на филипинския орган, отговарящ за морската сигурност.

От своя страна Пекин съобщи по-рано за сблъсък на свой кораб с филипински плавателен съд в района и нарече действията на филипинската брегова охрана "провокативни".

Преди седмица, а и в началото на месеца бреговата охрана на Китай съобщи, че наблюдава филипинските патрулни и риболовни кораби, които са се събрали около оспорваната плитчина Сабина, а Пекин се позова на "безспорния суверенитет" на Китай над островите Спратли в Южнокитайско море.

Тогава от страна на Филипините обявиха, че Китай няма причина да се оплаква от плавателните съдове, тъй като плитчината е във филипинската изключителна икономическа зона.

Филипините отправят дипломатически протест срещу Китай

Филипините отправят дипломатически протест срещу Китай

Заради авиоинцидента над спорна плитчина в Южнокитайско море