Бреговата охрана на Китай съобщи, че наблюдава филипинските патрулни и риболовни кораби, които са се събрали около оспорваната плитчина Сабина, позовавайки се на "безспорния суверенитет" на Китай над островите Спратли в Южнокитайско море, предава "Ройтерс".

Бреговата охрана на Китай наблюдава корабите от събота, каза говорителят Ган Ю в изявление късно в неделя.

Ган каза, че патрулни лодки от Филипинското бюро за риболов и водни ресурси (BFAR) и множество риболовни лодки са се събрали във водите близо до филипински кораб, който според Китай е бил "незаконно закотвен" на плитчината и това "нарушава" териториалния суверенитет на Китай и морските права и интереси в региона.

В отговор филипинската брегова охрана (PCG) заяви, че Китай няма причина да се оплаква от плавателните съдове, тъй като плитчината е във филипинската изключителна икономическа зона (ИИЗ).

Говорителят на PCG Джей Тариела също каза, че корабът BRP Teresa Magbanua, "е бил целенасочено разположен там, за да защити изключителна икономическа зона на Филипините и това колко дълго ще остане там, не е тяхна грижа".

В неделя PCG заяви, че е разположил надуваеми лодки от Teresa Magbanua в подкрепа на бюрото по риболов, докато разпределя гориво на филипински риболовни лодки на плитчината.

PCG обвини Китай в изграждането на изкуствен остров на плитчината. Китай заяви, че обвинението е неоснователно.

Китай закотви "чудовищен кораб" в икономическата зона на Филипините

Китай закотви "чудовищен кораб" в икономическата зона на Филипините

Напрежението в Южнокитайско море нараства

Пекин и Манила са въвлечени в продължение на една година разгорещени сблъсъци заради конкуриращи се претенции в Южнокитайско море, където всяка година преминава търговия на стойност 3 трилиона долара.

Манила постигна временно споразумение с Китай за мисии за снабдяване в Южнокитайско море миналия месец в опит да облекчи напрежението и да овладее различията. Подробностите по сделката не са оповестени публично.

Китай претендира за суверенитет над почти целия воден път, включително части, заявени от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам. Постоянният арбитражен съд постанови през 2016 г., че претенциите на Пекин нямат основание съгласно международното право.

Китайски дрон проследен близо до брега на Виетнам

Китайски дрон проследен близо до брега на Виетнам

След като Ханой обяви, че ще проведе първите си съвместни учения на бреговата охрана с Филипините