Китайски дрон прелетя с включен тракер близо до бреговете на Виетнам миналата седмица, предаде "Ройтерс".

Полетът на самолета WZ-10 започна от остров Хайнан и приключи пак там, след като измина път от около 100 км от бреговата линия на Виетнам до южния град Ня Чанг, според карта на неговата траектория, споделена от Ван Фам, генерален мениджър на South China Sea Chronicle Initiative, който използва публично достъпни данни за проследяване.

Не е ясно дали други подобни полети са били извършвани по-рано с изключени тракери.

Практиката за изключване на тракерите често се използва от китайски кораби и самолети в изключителните икономически зони (ИИЗ) на съседните държави  - морска зона на около 370 км от брега на страната, през която повечето движения са разрешени съгласно международното право без предварително разрешение, въпреки че често се наблюдава внимателно.

Филипините и Виетнам с първо съвместно учение на бреговата охрана

Филипините и Виетнам с първо съвместно учение на бреговата охрана

Продължава формирането на съюзи в Индо-Тихоокеанския регион

Фам каза, че други изследователи, които отдавна наблюдават Южнокитайско море, потвърдиха с нея, че това е първият път когато подобен полет от страна на Китай е бил засечен.

Полетът беше извършен няколко дни след като Ханой обяви, че ще проведе първите си съвместни учения на бреговата охрана с Филипините, които трябва да започнат на 9 август, и последва подаването на иск от Виетнам до ООН миналия месец за разширяване на своя континентален шелф в Южнокитайско море.

Китайски кораби и самолети често навлизат в ИИЗ на Виетнам и когато транспондерите им са включени, техните маневри се проследяват и от време на време са обект на критика от Ханой, както и от други държави претенденти в Южнокитайско море.

Двете управлявани от комунистите съседи имат силни икономически връзки и тесни политически отношения, но често влизат в сблъсъци за границите в Южнокитайско море, ключов корабен воден път, с чести сблъсъци с участието на кораби на бреговата охрана.

Виетнам готов да обсъди с Манила заявените морски претенции пред ООН

Виетнам готов да обсъди с Манила заявените морски претенции пред ООН

Ханой търси мерки, които са в съответствие с интересите и на двете страни

Полетът се проведе в деликатен политически период във Виетнам, който претърпя множество промени на върха през последните месеци.

Южнокитайско море в продължение на десетилетия представлява дипломатическо предизвикателство за последователните виетнамски правителства, балансирайки необходимостта от защита на суверенитета, като същевременно ограничава щетите върху жизненоважните връзки с Пекин.

В събота Комунистическата партия назначи бившия шеф на вътрешната сигурност То Лам за свой генерален секретар, най-влиятелният пост във Виетнам, заменяйки покойния лидер Нгуен Фу Чонг, който почина две седмици по-рано.

ЕС надгражда отношенията си с Виетнам

ЕС надгражда отношенията си с Виетнам

Блокът може да помогне на Виетнам да повиши способностите си за морска сигурност и киберсигурност