Тази седмица Филипините и Виетнам ще започнат своето първо съвместно учение на бреговата охрана в залива Манила, като част от ангажимента на двете страни за засилване на морското сътрудничество. Учението на 9 август е първото между двете страни от Югоизточна Азия, които имат конкурентни претенции за някои части от Южнокитайско море и са имали сблъсъци с китайската брегова охрана в спорния воден път, предава Ройтерс.

По време на държавното посещение на филипинския президент Фердинанд Маркос-младши в Ханой през януари, Манила и Виетнам подписаха две споразумения за засилване на сътрудничеството между техните брегови охрани и за предотвратяване на нежелани инциденти в Южнокитайско море.

Виетнамският кораб CSB 8002, с дължина 90 метра, пристигна в пристанището на Манила в понеделник за петдневен престой. Той ще участва в тренировъчни учения с филипинския патрулен кораб "Габриела Силанг", който е с дължина 83 метра. Учението в петък ще се фокусира върху търсене и спасяване, както и превенция на пожари и експлозии, съобщиха представители на филипинската брегова охрана (PCG).

"Въпреки съперничеството, (Филипините и Виетнам) също са претенденти за Западното Филипинско море, което показва, че можем да работим заедно", каза говорителят на PCG Армандо Балило. "Надяваме се, че това ще започне шаблон, който може да се използва дори с Китай за деескалация на ситуацията."

Манила нарича водите в рамките на своята изключителна икономическа зона (EEZ) на Южнокитайско море Западно Филипинско море. Филипините и Виетнам са подали отделни претенции към Организацията на обединените нации за разширяване на континенталния шелф, за да се признаят техните права отвъд 200-милиметровата изключителна икономическа зона в Южнокитайско море.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително части, за които претендират Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам. Части от стратегическия воден път, през който преминава търговия на стойност 3 трилиона долара годишно, се смятат за богати на петрол и природен газ, както и на рибни запаси.

Германия и Филипините работят по съвместен пакт за отбрана

Германия и Филипините работят по съвместен пакт за отбрана

Той ще бъде подписан до края на годината