Китай и Русия започнаха военноморски учения с бойни стрелби в Южнокитайско море, съобщиха руски и китайски държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Церемонията по откриването на руско-китайските военноморски учения "Морско сътрудничество - 2024" се състоя в китайското пристанище Чжанцзян, съобщи руското министерство на отбраната в приложението за съобщения Telegram.

По време на морските си маневри екипажите на корабите на Тихоокеанския флот на Русия и ВМС на НОАК трябва да проведат съвместни учения за противовъздушна отбрана и противоподводни учения с участието на военноморската противоподводна авиация на НОАК, съобщи руското министерство на отбраната.

И двете страни трябва да разположат най-малко по три плавателни съда за тридневните учения, съобщи държавният вестник Global Times, цитиран от Военноморските сили на Народната освободителна армия.

Руската държавна информационна агенция РИА съобщи във вторник, позовавайки се на Тихоокеанския флот на Русия, че ВМС на Русия и ВМС на Китай са извършили артилерийски стрелби като част от съвместните учения.

Флотовете на Китай и Русия осъществяват съвместен патрул в Тихия океан

Флотовете на Китай и Русия осъществяват съвместен патрул в Тихия океан

Те ще проведат и военни учения в региона

Ученията следват завършването на отделен съвместен военноморски патрул в северната част на Тихия океан, за който руското министерство на отбраната каза по-рано, че включва отряд от кораби на Тихоокеанския флот на Русия, включително две корвети, Rezky и Gromky.

Ван Гуанджън от Южния театър на ВМС на НОАК на PLA каза пред китайската държавна телевизия CCTV, че: "съвместният патрул на Китай и Русия насърчи задълбочаването на практическото сътрудничество между двете в множество посоки и области".

"И ефективно засили способността на двете страни да реагират съвместно на заплахите за морската сигурност."

Участващите кораби потеглиха от военноморско пристанище в Джандзян в южната китайска провинция Гуангдонг в понеделник, се добавя в доклада, цитирайки изявление на ВМС на НОАК.

Докладът не уточнява къде в оспорвания воден път ще се проведат ученията.

Филипините протягат ръка към Пекин за помирение в Южнокитайско море

Филипините протягат ръка към Пекин за помирение в Южнокитайско море

"Не искаме война"