Китайският президент Си Дзинпин и венецуелският му колега Николас Мадуро подписаха двустранни споразумения за сътрудничество в области като икономика, търговия и туризъм, предаде Ройтерс. Двете страни сключиха и споразумения в областта на науката и технологиите, гражданската авиация и космонавтиката.

Те също така постигнаха съгласие да задълбочат сътрудничеството между законодателните органи, за да засилят обмена по законодателство и управление.

Двамата лидери се срещнаха по време на първото посещение на Мадуро в Пекин от пет години насам на фона на изпитателните отношения на Китай със Запада. Китай е най-големият вносител на петрол в света и най-големият кредитор на богатата на петрол Венецуела.

Китай и Венецуела имат дългогодишни топли отношения, които се виждат в редовните покупки на петрол от Китай, въпреки санкциите на САЩ и финансовата подкрепа, която те предоставят на латиноамериканската държава с финансови затруднения чрез сделки заем срещу петрол и инвестиции.

Китай подобри отношенията си с Венецуела до "стратегическо партньорство за всякакви метеорологични условия", обикновено запазено за няколко избрани нации. Китайският президент Си Дзинпин заяви, че двете страни са добри приятели, които си имат общо доверие.

Николас Мадуро посочи, че Венецуела подкрепя китайската инициатива "Един пояс, един път" за засилване на търговската инфраструктура. ТОй добави, че Венецуела е готова да комуникира тясно и да си сътрудничи с Китай в организации като ООН и БРИКС.

Венецуела ухажва БРИКС и не кри желанието си да се присъедини към организацията. Според Мадуро като надежден доставчик с най-големите в света петролни и четвърти по големина запаси от природен газ, страната може да даде важен принос към енергийната програма на БРИКС.

Изолацията на Мадуро отслабва

Изолацията на Мадуро отслабва

Новият колумбийски президент отива в Каракас