Китайска делегация на високо ниво ще посети Северна Корея тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Това е първата потвърдена подобна визита, откакто Пхенян затвори границите си заради пандемията от COVID-19.

Официалната информационна агенция на Севера KCNA посочва, че членът на Политбюрото на Китайската комунистическа партия Ли Хонгжун ще участва в честванията по случай 70-ата годишнина от края на Корейската война.

В началото на 2020 г.Северна Корея затвори границите си за всякакъв търговски и дипломатически обмен, дори с основния си икономически и политически съюзник Китай. Не се уточнява дали предстоящото посещение бележи някаква промяна в политиката.

Ли, който е и заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, ще бъде на посещение, "за да участва в честванията по повод 70-ата годишнина от победата във Великата война за освобождение на Отечеството", съобщава KCNA.

Северна Корея счита 27 юли 1953 г. - датата, на която е подписано примирието, слагащо край на бойните действия в Корейската война, за ден на победата. Тази година се очакват мащабни събития по случай 70-годишнината.

Северна и Южна Корея обаче технически остават във война.

Миналата седмица Северът задържа американски войник, който пресече междукорейската граница, като създаде на Вашингтон ново дипломатическо главоболие.