Започнаха разговори между командването на ООН и Северна Корея по случая с американския войник Травис Кинг, който избяга в комунистическата страна, каза в понеделник заместник-командирът на ръководеното от САЩ многонационално командване, което наблюдава примирието на Корейския полуостров, предава Ройтерс.

Разговорът е иницииран и се провежда с армията на Северна Корея чрез механизъм, създаден съгласно примирието в Корейската война, каза на брифинг заместник-командващият на командването на ООН генерал-лейтенант Андрю Харисън. САЩ нямат дипломатически или други официални отношения с режима в Пхенян.

"Основната грижа за нас е състоянието на Кинг", каза той.

Травис Кинг, войник от армията на САЩ, служещ в Южна Корея, избяга в Северна Корея във вторник по време на туристическа обиколка на демилитаризираната зона на границата между двете Кореи.

Северна Корея не казва нищо за избягалия американски войник

Северна Корея не казва нищо за избягалия американски войник

В САЩ нарастват притесненията за него

Това не е първият опит на американски военен, разположен в Южна Корея, да дезертира или да премине към комунистическата държава.

Джоузеф Т. Уайт прострелял ключалката на порта, водеща към демилитаризираната зона (DMZ), разделяща Кореите, докато е бил разположен в Южна Корея през 1982 г., преди да се предаде на севернокорейските войски, пише в статия публикувана от Korea Times .

Северът твърди, че той е дезертирал, въпреки че Пхенян отказа искането на командването на ООН да се срещне с него. Американски военен говорител по-късно каза, че разследването показва, че Уайт е преминал в Северна Корея по собствена воля. Във видео, разпространено от Севера, Уайт осъжда Съединените щати и възхвалява Северна Корея и нейния тогавашен лидер Ким Ир Сен.

По-късно родителите на Уайт са получили ръкописно писмо, за което се смята, че е от сина им, в което той казва, че работи като учител и е щастлив в Севера, съобщава Washington Post. През ноември 1985 г. родителите му получават писмо, написано от севернокорейски контакт на Уайт, в което се посочва, че синът им е починал, като се е удавил в река Чонгечон през август същата година, като тялото му не е намерено.

Чарлз Робърт Дженкинс влезна в Северна Корея, докато патрулирал в DMZ през 1965 г. По-късно той изрази съжаление за бягството и обясни в съда, че опитал избегне опасни задължения в Южна Корея и битката във Виетнам. Дженкинс сподели, че е изпил 10 бири преди инцидента.

През почти четирите си десетилетия на Севера той преподава английски и също така играе ролята на американски шпионин в пропаганден филм. Дженкинс се жени за Хитоми Сога, японка, отвлечена от Пхенян. На Сога бе позволено да се върне в Япония през 2002 г., където Дженкинс се присъедини към нея с двете им дъщери през 2004 г. Дженкинс почина през 2017 г.

Джеймс Джоузеф Дреснок е 21-годишен редник от американската армия, разположен в Южна Корея през 1962 г., когато бяга на север. Изправен пред военен съд за пропускане на служба, Дреснок описва във биографичен филм за живота си как е пребягал минно поле в демилитаризирана зона.

Дреснок и трима други американски военни дезертьори, включително Дженкинс, Джери Уейн Париш и Лари Алън Абшир, живяха в относителна изолация години наред, преди да станат звезди на севернокорейското кино, изобразявайки зли американци в пропагандни филми, популяризирани от тогавашния лидер Ким Чен Ир. Доклади, позоваващи се на синовете на Дреснок, казват, че той е починал в Пхенян през 2016 г.

Втора американска подводница пристигна в Южна Корея

Втора американска подводница пристигна в Южна Корея

Тя не носи ядрено оръжие