Втора американска ядрена подводница пристигна в Южна Корея в понеделник, само дни след като първата американска ядрена подводница от четири десетилетия акостира в азиатската страна, като част от стремежа на Сеул и Вашингтон да увеличат американските стратегически активи за възпиране на Северна Корея, предава Ройтерс.

Американската подводница "Анаполис" навлезе във военноморска база в южния корейски остров Джеджу, за да натовари военни доставки по време на неуточнена оперативна мисия, съобщи военноморският флот на Южна Корея.

"Военноморските сили на двете страни планират да укрепят позицията на комбинираната отбрана с пристигането на "Анаполис" и да проведат обменни дейности в чест на 70-ата годишнина от нашия съюз", се казва в изявление.

"Кентъки", американска подводница с балистични ракети, акостира в Южна Корея миналия вторник. Това беше първото посещение от 80-те години на миналия век на американска подводница с ядрени балистични ракети  и съвпадна със стартирането на преговори между САЩ и Южна Корея за координиране на отговорите в случай на ядрена война със Северна Корея.

Северна Корея изстреля две балистични ракети в сряда часове след пристигането на "Кентъки" и отново изстреля няколко крилати ракети в събота.

"Анаполис" не разполага с ядрено оръжие за разлика от "Кентъки" и е специализиран в борба с кораби и подводници. Тя взе участие в тристранни учения за борба с подводници с Южна Корея и Япония миналия септември в международни води край Корейския полуостров.

"Това ще е краят": Сеул заплаши Северна Корея за ядрените оръжия

"Това ще е краят": Сеул заплаши Северна Корея за ядрените оръжия

КНДР ще се сблъска с решителен отговор, ако извърши такава атака