Американска ядрена подводница посети Южна Корея за първи път от 80-те години на миналия век, съобщи високопоставен американски служител, цитиран от Nikkei. Посещението на подводницата идва във време, когато съюзниците провеждат преговори за координиране на отговорите им в случай на ядрена война със Северна Корея.

Индо-тихоокеанският координатор на Белия дом Кърт Кембъл потвърди посещението, което беше обявено в съвместна декларация между Южна Корея и САЩ през април. В рамките на първата дискусия на Ядрената консултативна група (NCG) с южнокорейски служители, Кембъл заяви, че посещението на подводницата е доказателство за ангажиментите на САЩ към отбраната на Южна Корея.

Целта на NCG е да осигури по-добро координиране на съюзническия ядрен отговор в случай на война със Северна Корея. Двете страни се споразумяха да улеснят обмена на информация, координацията и планирането в случай на ядрена атака от Северна Корея.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол коментира, че новата ядрена консултативна група ще бъде отправна точка за изграждането на силно и ефективно възпиране срещу Северна Корея.

В САЩ и Южна Корея не изключват война със Северна Корея

В САЩ и Южна Корея не изключват война със Северна Корея

Въздържането разделя примирието от войната

Настоятелно критикувани от Китай и Северна Корея, NCG е бил обвинен във влошаване на напрежението на Корейския полуостров. Въпреки това, високопоставен служител на американската администрация отбеляза, че групата е предназначена за споделяне на информация и че Южна Корея няма да играе роля в планирането на ядрената война на САЩ.

С посещението на американската подводница и създаването на Ядрената консултативна група, се надява, че съюзниците ще укрепят своето сътрудничество и способността си да се справят с потенциалния ядрен конфликт със Северна Корея.

Южна Корея обеща на Украйна оборудване за разминиране

Южна Корея обеща на Украйна оборудване за разминиране

По време на изненадващата визита на южнокорейския президент в Киев