Китай увери в понеделник, че стриктно прилага санкциите на ООН срещу Северна Корея, съобщава "Ройтерс". Така Пекин реагира на писмо от Г-7 и Европейския съюз (ЕС), които призоваха да окаже натиск и Пхенян да избягва мерките, като използва китайски води.

Писмото, изпратено в петък, изразява загриженост относно "продължаващото присъствие на множество петролни танкери, които използват вашите териториални води в залива Санша като убежище, за да улеснят търговията си със санкционирани петролни продукти" към Северна Корея.

То беше подписано от членовете на Г-7 - Съединените щати, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания - плюс Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и ЕС.

"Китай винаги е прилагал стриктно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и е изпълнявал сериозно международните си задължения", написа говорителят на китайската мисия в ООН в Twitter в отговор на "Ройтерс" относно писмото до пратеника на Китай в ООН Джан Джун. Пекин призовава съответните страни да приложат изцяло резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно КНДР, особено разпоредбите, свързани с възобновяване на диалога, укрепване на дипломатическите усилия и насърчаване на политическо уреждане", каза говорителят.

Китай изпраща делегация на високо ниво в Северна Корея

Китай изпраща делегация на високо ниво в Северна Корея

За първи път, откакто КНДР затвори границите си заради пандемията

Припомняме, че Китайска делегация на високо ниво ще посети Северна Корея тази седмица.

Това е първата потвърдена подобна визита, откакто Пхенян затвори границите си заради пандемията от COVID-19.

Официалната информационна агенция на Севера KCNA посочва, че членът на Политбюрото на Китайската комунистическа партия Ли Хонгжун ще участва в честванията по случай 70-та годишнина от края на Корейската война.

В началото на 2020 г.Северна Корея затвори границите си за всякакъв търговски и дипломатически обмен, дори с основния си икономически и политически съюзник Китай. Не се уточнява дали предстоящото посещение бележи някаква промяна в политиката.

Ли, който е и заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, ще бъде на посещение, "за да участва в честванията по повод 70-ата годишнина от победата във Великата война за освобождение на Отечеството", съобщава KCNA.

Северна Корея счита 27 юли 1953 г. - датата, на която е подписано примирието, слагащо край на бойните действия в Корейската война, за ден на победата. Тази година се очакват мащабни събития по случай 70-годишнината.

Северна Корея изстреля крилати ракети към Жълто море

Северна Корея изстреля крилати ракети към Жълто море

Напрежение в ключов регион

Северна и Южна Корея обаче технически остават във война.

Миналата седмица Северът задържа американски войник, който пресече междукорейската граница, като създаде на Вашингтон ново дипломатическо главоболие.

Северна Корея, официално наречена Корейска народнодемократична република (КНДР), е обект на санкции на ООН от 2006 г. насам заради нейните ядрени програми и програми за балистични ракети. Така наречените шестстранни преговори за денуклеаризация - между Северна Корея, Южна Корея, Китай, Съединените щати, Русия и Япония - бяха в застой през 2009 г.

Преговорите между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. и 2019 г. също се провалиха. Оттогава Китай и Русия настояха за облекчаване на санкциите на ООН за хуманитарни цели и за привличане на Пхенян към преговори.

Междувременно, Северна Корея изстреляла балистична ракета в морето край източното си крайбрежие късно в понеделник. Това съобщава "Ройтерс", като цитира Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Министерството на отбраната на Япония също съобщи за изстрелването на това, което според него може да е балистична ракета от Северна Корея.