Китай осъди краткото посещение в САЩ на вицепрезидента на Тайван Уилям Лай, като каза, че той е сепаратист и че създава проблеми. Това става ясно от изявление, публикувано от Китайското външно министерство малко след като Лай кацна в Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

Според него Пекин се противопоставя на всяка форма на посещение на "сепаратистите за независимост на Тайван" в Съединените щати. Пекин предупреждава още, че ще предприеме решителни стъпки, за да защити своя суверенитет.

Лай пристигна в Ню Йорк късно в събота. Посещението му официално е опоменато като транзитна спирка на път за Парагвай за встъпването в длъжност на президента там.

Вицепрезидентът на Тайван пътува до САЩ на фона на китайски протести

Вицепрезидентът на Тайван пътува до САЩ на фона на китайски протести

Тайпе и Вашингтон казват, че подобни междинни кацания са рутинни

Китай многократно осъжда пътуването на Лай, което включва още едно междинно кацане в Сан Франциско в сряда. Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са неговият най-важен международен поддръжник и доставчик на оръжие.

"Лай упорито се придържа към сепаратистката позиция за независимост на Тайван и докрай създава проблеми", казаха от министерството.

Тайван е "в центъра на основните интереси на Китай" и фактите показват отново, че причината за нарастването на напрежението в Тайванския проток е опитът на Тайван да "разчита на Съединените щати в търсене на независимост", се казва още в изявлението.

Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван заяви, че Китай е истинският проблем, като посочи противопоставянето си този месец с Филипините в Южнокитайско море и продължаващия военен тормоз на Тайван, наред с други действия.

Тайван отново се оплака от китайски бойни самолети и кораби

Тайван отново се оплака от китайски бойни самолети и кораби

Китай недоволства от предстоящо пътуване на вицепрезидента на Тайван до САЩ

Когато пристигна в хотела си в Ню Йорк, Лай бе посрещнат от поддръжници, развяващи знамена.