Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай замина в събота за деликатна визита до Съединените щати, която Китай осъди. Тайвански официални лица се опасяват, че това може да предизвика допълнителна китайска военна активност около демократично управлявания остров.

Лай, който според много е настоящият фаворит за президент на Тайван на изборите през януари, официално прави само транзитни спирки в Съединените щати на път за и от Парагвай.

Тайпе и Вашингтон казват, че подобни междинни кацания са рутинни и не са причина Китай да предприема "провокативни" действия, но Пекин реагира с гняв на това, което вижда като допълнителен знак за подкрепата на САЩ за Тайван, който той твърди, че е суверенна китайска територия.

Китай вероятно ще започне военни учения следващата седмица близо до Тайван, използвайки междинните кацания на Лай в Съединените щати като претекст за сплашване на гласоподавателите преди изборите догодина и да ги накара да се "страхуват от война", казват тайвански служители.

Лай, говорейки пред репортери на главното международно летище на Тайван в Таоюан, само бегло спомена американската част от пътуването си, като просто отбеляза, че първо отива в Ню Йорк.

Той каза, че ще използва посещението в Парагвай не само за задълбочаване на връзките с тази страна, но и за обмен с други страни и за срещи с делегации от партньори с подобно мислене. Той не каза кой.

Това ще "позволи на международната общност да разбере, че Тайван е страна, която се придържа към демокрацията, свободата и човешките права и активно участва в международните дела", добави Лай.

Той също така ще информира света за "различните ни усилия за поддържане на мира и стабилността в Индо-Тихоокенакия регион".

Лай отиде в Хондурас миналата година за встъпването в длъжност на неговия президент и имаше кратък, макар и символичен разговор там с вицепрезидента на САЩ Камала Харис . Съединените щати не са обявили кой може да отиде в Парагвай следващата седмица.

Пекин особено не харесва Лай, който в миналото се описваше като "практичен работник за независимостта на Тайван". Лай обаче многократно е казвал по време на предизборната кампания, че не се стреми да промени статуквото .

Преди да замине, Лай написа на английски в социалната медийна платформа X, бившият Twitter, че е "развълнуван да се срещне с приятели от САЩ по време на транзит" и да отиде в Парагвай, една от само 13-те страни, които поддържат официални връзки с Тайпе.

Лаура Розенбергер, председател на базирания във Вирджиния Американски институт в Тайван (AIT), управлявана от правителството на САЩ организация с нестопанска цел, която поддържа неофициални отношения с Тайван, отговори на X, че AIT очаква с нетърпение да го посрещне "по време на транзита му по пътя до Парагвай".

Нито Тайван, нито Съединените щати са дали точни подробности за неговия график в САЩ и двете се стремят да запазят тази част сдържана, според служители, информирани за пътуването.

Лай трябва да се върне от Парагвай през Сан Франциско и трябва да се върне в Тайван в петък, според официалния график за пътуването, публикуван в събота, в който не се споменават американските етапи.

Парагвайската част от пътуването също е важна предвид нарастващите усилия на Китай да вземе останалите съюзници на Тайван .

Хондурас, някога силен партньор на Тайван, се върна към отношения с Китай през март.

Тайван отново се оплака от китайски бойни самолети и кораби

Тайван отново се оплака от китайски бойни самолети и кораби

Китай недоволства от предстоящо пътуване на вицепрезидента на Тайван до САЩ