Китайски военни експерти са публикували във вестника на Централния комитет на Китайската комунистическа партия критична статия, поставяща под въпрос качествата на новия руски танк „Армата", който според Москва е най-добрият в света.

Според експертите руският танк отстъпва на китайския VT-4 в маневреността, качеството на автоматиката и системите за управление на огъня. В същото време китайската машина била доста по-евтина от руската.

Китайските военни са коментирали и спирането на „Армата" по време на репетиция на Червения площад за парада за Деня на победата. Според тях в този случай са се проявили недостатъци на трансмисията на руската бойна машина. Съдейки по трудното извозване на танка от площада, китайците смятат, че той е бил и със счупена скоростна кутия.

Критики са отправени и към двигателя на „Армата". Мощността от 1200 конски сили не била в състояние да осигури на танка необходимата маневреност и другите динамични характеристики. Най-проблемна при него е системата на охлаждане.

Китайският танк VT-4 вече се произвежда серийно, докато за руския танк това предстои.

Руският коментар на китайската статия е, че става дума за търговски интереси, тъй като пазарът на военна техника в света е силно конкурентен.