Китай се готви да лиши САЩ от водещото им военно превъзходство като планира да пусне по вода своя първи самолетоносач, пишат чужди медии.

Китайското военно съоръжение е реконструирано стар съветски кораб - тежкият авионосещ кайцер „Варяг", който беше купен от Украйна през 1998 година в недостроен вид за 20 милиона долара.

Според западните медии това ще измени разстановката на силите в Тихоокеанския регион и ще сложи началото на морска „студена война", тъй като Пекин не крие своето желание да противопостави своята военна мощ на американската.

Сред държавите от тихоокеанския регион нараства тревогата по повод надпреварата във въоръжаването, която налага азиатският гигант. Военното ръководство на Китай предупреждава световната общност, че новият самолетоносач само ще уравновеси военната мощ в океаните. „По-добре равновесие, отколкото военно господство на САЩ", изтъкват китайските първи военни.

Темпът на въоръжаването на Китай е продиктуван от новите реалности в региона - ядрената криза на Корейския полуостров, новите спорове за търговските пътища, разработката на шелфовите енергийни находища, както и неурегулираните териториални спорове. Катализатор в тази насока е и конкуренцията с все по-засилващите се азиатски икономики - тези на Виетнам и Филипините.

По отношение на страните, които правят стратегически грешки в Южнокитайско море, ще настъпят последствия, предупреждава Пекин. „Ние няма да позволим да бъдат откъснати части от нашата територия", подчертават китайските генерали.

В същото време Токио е силно обезпокоен от все по-засилващата се военна мощ на Китай.