Китай отвърна остро на критиките, отправени от американския военен министър Аштън Картър, обвинявайки го, че е носител на манталитет от времето на Студената война и подчертавайки, че Пекин няма интерес да „играе роля в холивудски филм” по замисъл на Вашингтон, съобщава „Асошиейтед прес”.  

Говорителката на китайското външно министерство е заявила пред репортери, че коментарът на Картър от миналата седмица, че Китай създава „Велика стена на самоизолация”, е просто опит да се осигури прикритие на американските планове за разполагането на допълнителни военни сили в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Коментарите на Картър „разкриват стереотипното американско мислене и американска хегемония”, посочила говорителката на редовна пресконференция.

„Действително, има някои в САЩ, които живеят физически в 21 век, но чиито умове са останали в епохата на Студената война”, изтъкнала още тя и допълнила: „Китай няма интерес от каквато и да е форма на Студена война, нито имаме интерес да играем роля в холивудски филм, създаден и режисиран от някои американски военни длъжностни лица. Въпреки това Китай не се страхува и ще се противопостави на всякакви действия, които заплашват и подкопават суверенитета и сигурността на Китай.”  

В реч пред Военноморската академия на САЩ в петък Аштън Картър отбеляза, че Китай иска и се радва на ползите от свободната търговия и свободния интернет, но понякога избира да ограничава и двете. По думите му, САЩ продължавали да бъдат обезпокоени относно действията на Пекин в спорните води на Южнокитайско море, където Пекин се стреми да засили претенциите си към почти целия регион чрез изграждане на нови острови върху коралови оголени скали, на които строи самолетни писти, пристанища и военна инфраструктура.