Китайският външен министър Ван И настоя САЩ да останат "хладнокръвни" във връзка със създалото се напрежение около Северна Корея.

Ситуацията е на "кръстопът", но не трябва да се позволява да се развие в конфликт, изтъкна китайският първи дипломат след срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Пекин.

Тилърсън е говорил за "опасни равнища на напрежението", ден след като намекна, че САЩ могат да предприемат превантивен военен удар срещу Северна Корея.

"Смятам, че ние споделяме общия възглед и усещане, че напрежението на Корейския полуостров е доста високо в момента и че нещата достигнаха доста опасно равнище", коментира от своя страна Тилърсън.

"Ние ще работим заедно, за да видим дали не можем да доведем Пхенян до място, където те искат да поемат различен курс, да направят корекция на курса, и да прекратят разработването на ядрени оръжия", допълни американският държавен секретар.

САЩ не изключва военни действия срещу Северна Корея

САЩ не изключва военни действия срещу Северна Корея

Тилърсън обяви, че тази "опция е на масата"

Тилърсън е в Пекин в последния етап от обиколката си в Източна Азия, която беше доминирана от тревогите, породени от Северна Корея и нейните ядрени опити и изпитания на балистични ракети в последните месеци.

В Южна Корея вчера Тилърсън подчерта, че военен отговор от страна на САЩ е "опция на масата", ако Северна Корея застраши Южна Корея или американските сили, разположени там.

Американският президент Доналд Тръмп написа в "Туитър" вчера, че Северна Корея се държала "много лошо". Той добави, че Китай, основният съюзник на Пхенян, не бил помогнал достатъчно по казуса.

Тръмп клейми Северна Корея - държала се лошо, Китай не помагал

Тръмп клейми Северна Корея - държала се лошо, Китай не помагал

Северна Корея си "играела" със САЩ от години

Ван И е защитил позицията на Китай, подчертавайки, че всички страни са задължени да изпълняват санкциите на ООН срещу Пхенян, но също така да търсят диалог и дипломатически решения.

"Ние се надяваме, че всички страни, включително нашите приятели от САЩ, могат да преценят положението по хладнокръвен и изчерпателен начин и да достигнат до едно мъдро решение", коментира китайският първи дипломат.

САЩ разположиха своята противоракетна система THAAD в Южна Корея, като според американците този ход бил предприет с цел защита срещу заплахите от Северна Корея.

Русия обвини САЩ, че поддържат "порочен кръг" срещу Северна Корея

Русия обвини САЩ, че поддържат "порочен кръг" срещу Северна Корея

Твърдите американски реакции срещу Пхенян повишавали напрежението

Ала Китай твърди, че THAAD отива "далеч отвъд" нуждите на отбраната на Корейския полуостров.

Тилърсън, който е бивш шеф на американския петролен гигант ExxonMobil и няма предишен опит в дипломацията, ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин в неделя.

Някои коментатори очакват Тилърсън да притъпи всички напрежения между двете страни в навечерието на срещата между Си Цзинпин и Тръмп, която е планирана за следващия месец в САЩ.