В продължение на месеци фаворитът на републиканците за президентска номинация Доналд Тръмп многократно е поставял под прицел Китай по време на предизборната си кампания, заричайки се да наложи мита върху стоки, произведени в чужбина и че ще върне производството на продукти като iPhone обратно в САЩ.

Тръмп дори е използвал развален английски акцент по време на митинг, за да се подиграе със стила на преговори на китайските бизнесмени.  

Пекин преди е омаловажавал каквото и да е влияние на реториката на Тръмп да може да окаже на отношенията между САЩ и Китай, свеждайки я до дребно „смущение”.

Но тази седмица всичко това се промени, съобщава СиЕнЕн.

След като Тръмп си осигури значителни победи по пътя към Белия дом, Китай излезе с язвителна критика за американската президентска предизборна кампания и кандидатът, който „отвори кутията на Пандора в американското общество”.

В редакционна статия, публикувана тази седмица, държавният китайски вестник „Глобални времена” порицава милиардера кандидат-президент за „голямата му уста” и „обидна прямота”.

Вестникът твърди, че се е предполагало първоначално, че Тръмп „действа като клоун, за да привлече повече избиратели за Републиканската партия”. Вместо това републиканците са загубили контрол върху Тръмп, който сега се е превърнал в най-големия кошмар за партията.

Редакционната статия на китайското издание също така използва политическия възход на Тръмп, за да подчертае упадъка на Америка и слабостите на демокрацията, посочвайки: „Мусолини и Хитлер дойдоха на власт чрез избори, тежък урок за западната демокрация.”  

В заключителния параграф на статията си „Глобални времена” предупреждава, че САЩ трябва да се предпазят от превръщането си в глобална разрушителна сила преди да сочат с пръст към Китай за неговия „т. нар. национализъм и тирания”.

Освен от китайските власти, Тръмп е бил атакуван и от оцелели от пл. „Тянанмън” през 1989 г. от репресиите на комунистическите власти, като го укориха за провала му да се изправи срещу Китайската комунистическа партия.  

По време на телевизионния дебат на републиканците през миналата седмица Тръмп нарече продемократичните демонстрации в Китай през 1989 г. „метеж”.

Тръмп също така заяви, че смята, че китайското правителство отговорило „категорично, силно и мощно” при разтурването на студентските протести на 4 юни 1989 г.

След тези коментари китайски дисиденти се изредиха да порицаят Тръмп за подкрепата му за кървавите репресии и да поискат извинение.