Китай поиска от Международния съд да даде становище относно израелската окупация на палестинските територии, която според него е незаконна, съобщава "Ройтерс".

"Справедливостта дълго беше отлагана, но не трябва да бъде отказвана", настоя съветникът по правните въпроси на китайското външно министерство Ма Синмин пред съда в Хага.

"Изминаха 57 години, откакто Израел започна своята окупация на палестинските територии. Незаконният характер на окупацията и суверенитетът над окупираните територии остават непроменени", посочи той.

Тази седмица Върховният съд на ООН, известен и като Световния съд, изслушва мотиви на над 50 държави след искане от Общото събрание на ООН през 2022 г. за издаване на необвързващо становище относно правните последици от израелската окупация.

Египет внесе в Международния съд меморандум срещу Израел

Египет внесе в Международния съд меморандум срещу Израел

Кайро осъжда израелските практики срещу палестинците

Изслушванията са част от палестинския натиск международните правни институции да бъдат накарани да разгледат поведението на Израел - нещо, което придоби по-голяма неотложност след нападенията на "Хамас" на 7 октомври и последвалия отговор на Израел.

Израел не участва в изслушванията, но в писмена позиция посочи, че участието на съда може да навреди на постигането на споразумение чрез преговори.

В понеделник палестински представители поискаха от съдиите да обявят израелската окупация на тяхната територия за незаконна и изтъкнаха, че становището на съда може да помогне за постигането на решение за две държави.

Очаква се издаването на становище по искането да отнеме около шест месеца на съда.

Израел ще се яви пред Международния съд по обвинение в геноцид

Израел ще се яви пред Международния съд по обвинение в геноцид

Искът бе подаден от Южна Африка