Египет e внесъл в Международния съд на ООН меморандум относно израелските практики в окупираните палестински територии, съобщава Анадолската агенция.

Следващата седмица базираният в Хага съд ще разгледа палестински иск за консултативно мнение относно правните последици вследствие на 57-годишната израелска окупация на палестински територии.

Общо 52 държави ще представят правните си аргументи пред съда на ООН между 19 и 26 февруари, в отсъствието на Израел.

"Египет ще представи устен аргумент относно израелските практики в окупираните палестински територии от 1967 г. насам", заяви вчера Диа Рашван, ръководител на Държавната информационна служба.

Той отбеляза, че двата египетски меморандума, представени на съда, ще подчертаят израелската политика на анексиране на земи, разрушаване на домове, експулсиране, депортиране и разселване на палестинци, в нарушение на правото на самоопределение на палестинците и забраната за изземване на земи посредством въоръжени сили.

В тях ще бъде заявено и отхвърлянето на Египет на израелските политики на преследване и расова дискриминация, които грубо противоречат на принципите на международното хуманитарно право и международното право за правата на човека, добави Рашван.

Той посочи, че Египет ще призове съда на ООН да потвърди отговорността на Израел за всички незаконни действия и ще поиска незабавно изтегляне на силите му от окупираните палестински територии, включително град Йерусалим.

Южна Африка даде Израел на Международния съд за геноцид

Южна Африка даде Израел на Международния съд за геноцид

Осъжда операцията в Газа

Египет настоява и за компенсиране на палестинците за понесените щети в резултат на тези политики и практики.

В консултативно становище през 2004 г. Световният съд призова Израел да премахне разделителната бариера в окупирания Западен бряг и да компенсира засегнатите палестинци. Тел Авив обаче не изпълни съдебното разпореждане.

Израел удари ивицата Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври, като причини смъртта на близо 29 000 души и доведе до масово унищожение и недостиг на стоки от първа необходимост.

Реакции на решението на Международния съд за войната на Израел в Газа

Реакции на решението на Международния съд за войната на Израел в Газа

"Хага, Шмага", каза Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир

По данни на израелската война срещу Газа е довела до вътрешно разселване на 85% от населението на територията на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, а 60% от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд на ООН, който с междинно решение през януари нареди на Тел Авив да прекрати геноцидните действия и да предприеме мерки, за да гарантира предоставянето на хуманитарна помощ на цивилни в Газа.