В петък Световният съд нареди на Израел да предприеме действия за предотвратяване на актове на геноцид, докато води война срещу бойците на "Хамас" в ивицата Газа, но не призова за незабавно прекратяване на огъня, както бе поискано от Южна Африка.

"Днес се отбелязва решителна победа за международното върховенство на закона и важен крайъгълен камък в търсенето на справедливост за палестинския народ", заяви южноафриканското външно министерство.

"Няма достоверно основание Израел да продължава да твърди, че военните му действия са в пълно съответствие с международното право, включително Конвенцията за геноцида, като се има предвид решението на Съда.

"Южна Африка искрено се надява, че Израел няма да действа, за да осуети прилагането на тази заповед, както публично заплаши да направи, а че вместо това ще действа, за да я спазва напълно, както е длъжен да направи."

Ентусиазмът на Южна Африка обаче не беше споделен от израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който каза:

"Ангажиментът на Израел към международното право е непоколебим. Също толкова непоколебим е нашият свещен ангажимент да продължим да защитаваме нашата страна и нашия народ. Като всяка страна, Израел има присъщо право да се защитава.

"Гнусният опит да се откаже на Израел това основно право е явна дискриминация срещу еврейската държава и беше справедливо отхвърлен. Обвинението в геноцид, повдигнато срещу Израел, е не само невярно, то е възмутително и достойните хора навсякъде трябва да го отхвърлят.

"Израел ще продължи да се защитава срещу Хамас, геноцидна терористична организация.

"На 7 октомври "Хамас" извърши най-ужасяващите зверства срещу еврейския народ след Холокоста и се зарича да повтори тези зверства отново и отново и отново. Нашата война е срещу терористите от "Хамас", а не срещу палестински цивилни."

Палестинският външен министър Рияд Ал-Малики похвали съда за неговото решение, и призова държавите да гарантират че мерките се прилагат.

"Съдиите на МС оцениха фактите и закона, те се произнесоха в полза на хуманността и международното право", заяви той.

"Призоваваме всички държави да гарантират, че всички временни мерки, разпоредени от Съда, се прилагат, включително от Израел, окупационната сила. Това е обвързващо правно задължение."

"Заповедта на МС е важно напомняне, че никоя държава не е над закона. Тя трябва да служи като сигнал за събуждане за Израел и актьорите, които са позволили неговата вкоренена безнаказаност."

Сами Абу Зухри, висш представител на "Хамас", също приветства мерките, приети от съда и призова за тяхното спазване.

"Решението на Международния съд е важно развитие, което допринася за изолирането на окупацията на Израел и разкриването на нейните престъпления в Газа. Ние призоваваме за принуждаване на окупацията да изпълни решенията на съда."

Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир направи цинична публикация в социалната мрежа X, където написа:

"Хага, Шмага"

Испания също призовава всички страни да зачитат и спазват обявените мерки в тяхната цялост.

"Испания призовава всички страни да зачитат и спазват тези мерки в тяхната цялост. Още веднъж Испания повтаря своя призив за незабавно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на заложниците, незабавен и редовен хуманитарен достъп и необходимостта да се премине към установяване на решение с две държави", се казва в публикация на испанското външно министерство.

Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от геноцид
Обновена

Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от геноцид

Палестинците са защитена група съгласно конвенцията за геноцида, каза съдът