НАТО се опитва да раздуе т.нар. "руска заплаха", за да оправдае съществуването си. Това твърди китайският вестник "Глобал таймс" в своя редакционна статия, цитирана от ТАСС.

"Без функцията да се бори с такава заплаха като Русия, от НАТО няма да има никаква полза. Следователно шефът на НАТО трябва да помисли как да удължи живота на Алианса. НАТО намира начин да оправдае съществуването си, като си създава цели, включително Русия", отбелязват от редакцията.

"Невъзможно е обаче Западът като цяло да прекъсне напълно отношенията си с Русия. Русия е важен стълб в многополюсния свят, който Западът не може да избегне или пренебрегне", посочва още изданието.

Китай: Оръжията на НАТО отдалечават Украйна и Русия от масата за преговори

Китай: Оръжията на НАТО отдалечават Украйна и Русия от масата за преговори

Експерт прогнозира дългосрочна безизходица

"Ако Западът и Русия продължат да изпадат в неестествено състояние на отношенията си, като конфронтация и конфликт, Европа, която е тясно свързана с Русия, ще пострада най-много. Нещо повече, европейските държави не са монолитни. Когато мащабният военен конфликти в Украйна приключи и възникнат спорадични конфликти, някои европейски страни могат да облекчат санкциите срещу Русия и да развият двустранните си отношения, защото знаят, че сдържането на Русия може да подкопае техните интереси, дори повече от тези на самата Русия", изтъква се в статията.

"Конфликтът Русия-Украйна не е конфронтация между Запада и Русия, а между ръководения от Вашингтон военен съюз НАТО и Москва", подчертава се още.

Столтенберг се опасява от война Русия-НАТО

Столтенберг се опасява от война Русия-НАТО

"Ако нещата се объркат, те могат да се объркат ужасно ... в пълномащабна война в Европа"