Не е в интерес на Русия да има открит конфликт със Съединените щати или НАТО. Това заяви на конференция руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс" и "Интерфакс".

Той изрази загриженост относно настоящите отношения на Москва с Вашингтон и Алианса, отбелязвайки, че те са на "почти нулево ниво".

По принцип Америка е неспособна да преговаря и заедно с редица страни от НАТО директно насърчава Киев да прехвърли военните действия на наша територия с намерението да се бие до последния украинец, за да доведе Русия до стратегическо поражение, заяви Рябков.

Той подчерта, че Москва не заплашва никого с ядрени атаки, а по-скоро предупреждава за рискове от намеса във военната й операция в Украйна.

САЩ съзнателно намаляват ядрения праг, създавайки заплаха за националната сигурност на Русия, посочи министърът.

Надяваме се, че администрацията на Байдън също е наясно с опасността от неконтролирана ескалация на конфликта в Украйна, допълни той.

САЩ са предупредили Русия относно използването на ядрено оръжие

САЩ са предупредили Русия относно използването на ядрено оръжие

Вашингтон запазва политиката на "стратегическа неопределеност"

По-рано днес стана ясно, че Съединените щати са предупредили ръководството на Русия за тежките последици от евентуално използване на ядрено оръжие.

Американски служители разкриха, че Държавният департамент на САЩ е осъществил лична комуникация с Москва, но не уточниха кой е доставил съобщенията или обхвата на тяхното съдържание.

Не става ясно дали Съединените щати са изпратили някакви нови послания в часовете, след като руският президент Владимир Путин отправи последната си завоалирана ядрена заплаха по време на реч, обявяваща частична мобилизация рано в сряда, но високопоставен американски служител каза, че комуникацията продължава последователно през последните месеци.

Медведев заплаши с ядрена Трета световна война и цитира Библията
Обновена

Медведев заплаши с ядрена Трета световна война и цитира Библията

Заради гаранциите за сигурност на Украйна и оръжията на Запада