Китай е готов да положи максимални усилия за постигането на мирно обединение с Тайван. Това заяви говорител на китайското правителство след седмици на военни маневри на Пекин близо до острова, съобщава "Ройтерс".

Решимостта на Китай да защити своята територия е непоколебима, изтъкна Ма Шаогуан, говорител на китайската служба по въпросите за Тайван.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Пекин смъмри САЩ за обещаната защита на Тайван при китайска инвазия

Пекин смъмри САЩ за обещаната защита на Тайван при китайска инвазия

Китай заплаши с отговор на всяко действие, което разделя нацията

Китай провежда учения близо до Тайван от началото на миналия месец, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе.

Пекин вече предложи модел "една държава, две системи" за Тайван, подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Всички основни тайвански политически партии обаче отхвърлиха това предложение и то не среща почти никаква обществена подкрепа, според проучвания на общественото мнение.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, като през 2005 г. прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Ако китайски самолети или кораби навлязат в територията на острова